e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Σε αυστηρότερα τεστ αντοχής θα υποβληθούν το καλοκαίρι οι ελληνικές τράπεζες

Θα αξιολογηθούν όλα τα ομόλογα


Αυστηρότερα θα είναι τα τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου οι 91 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Το Ecofin αποφάσισε στις Βρυξέλλες την αυστηροποίηση των τεστ αντοχής (stress tests) των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα διεξαχθούν από την νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κίνδυνου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Η σχετική μεθοδολογία θα υιοθετεί τις προτάσεις της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπή (EFC).

Το Ecofin συμφώνησε να συμπεριληφθούν στόχοι που αφορούν στην ρευστότητα των τραπεζών στο νέο, αυστηρότερο γύρο τεστ αντοχής που θα πραγματοποιηθεί έως τα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, δεν θα συμπεριλάβουν μόνο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που είναι για trading, αλλά όλες τις κατηγορίες των ομολόγων που διακρατούν τα πιστωτικά ιδρύματα. «Το μήνυμα είναι πως τα τεστ θα είναι πιο αυστηρά και αξιόπιστα» είπε στέλεχος της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Οι λεπτομέρειες και τα ακριβή κριτήρια των τεστ θα έχουν καθοριστεί έως τον Μάρτιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των τεστ, περιμένει ότι θα αποτύχουν περισσότερες τράπεζες καθώς εισάγεται το κριτήριο της ρευστότητας, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ, χωρίς να αναφερθούν σε ακριβή αριθμό.


ta nea