e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Κλειδί για τους άνδρες ασφαλισμένους η στρατιωτική θητεία

Στην ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη οδηγεί η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας που αποτελεί σημαντικό όπλο για όλους τους άνδρες ασφαλισμένους.
Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θεμελίωση, είτε για προσαύξηση της σύνταξης ,σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένος κάθε εργαζόμενος.
Μάλιστα με τη νέα χρονιά η εξαγορά κοστίζει πιο φθηνά αφού το ποσό μειώνεται κατά 30% (και επιπλέον 15% για την εφάπαξ καταβολή) για όλους εκείνους που θεμελιώνουν δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014. Από το 2015 το ποσό για την εξαγορά μειώνεται κατά 50% Τα κλειδιά για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι δύο:


1.Ο Χρόνος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος καθώς όσο πιο σύντομα θεμελιωθεί το συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τόσο πιο νωρίς θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί ο ασφαλισμένος αποφεύγοντας τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας.

2.Οι αποδοχές αφού οσο πιο νωρίς γίνει η αναγνώριση, τόσο πιο μικρό θα είναι το ποσόν που θα δαπανηθεί, καθώς υπολογίζεται ως ποσοστό επί των αποδοχών που κατά κανόνα είναι χαμηλές στην έναρξη του εργασιακού βίου. Η αναγνώριση συμφέρει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ασφαλισμένων.

Δεν συμφέρει μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει 40 έτη δημόσιας υπηρεσίας. Ο εργαζόμενος μπορεί να αναγνωρίσει όποτε ο ίδιος θέλει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας. Συμφέρει, όμως, αυτή η αναγνώριση να γίνεται όσο το δυνατόν νωρίτερα, αφού ο βασικός μισθός αυξάνεται ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και έτσι όσο αργότερα τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσό το οποίο απαιτείται για την αναγνώριση.

Σε πολλές περιπτώσεις, με την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας ο εργαζόμενος μπορεί να πάρει σύνταξη σε μικρότερη ηλικία από εκείνη που θα έπαιρνε τη σύνταξή του εάν δεν αναγνωρίσει αυτόν τον χρόνο. Συνήθως ο χρόνος που κερδίζει κάποιος εργαζόμενος είναι ίσος με τον χρόνο που αναγνωρίζει.

Για τους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 (νέοι ασφαλισμένοι) ισχύουν όσα αναφέρθηκαν. Η μοναδική διαφορά αφορά την εισφορά 6,67%, η οποία και εφεξής υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών και όχι επί του βασικού μισθού.


Από την 1η Ιανουαρίου 2015 όποιος εισέρχεται στην αγορά εργασίας και κατ' επέκταση ασφαλίζεται για πρώτη φορά ή βρίσκεται στα πρώτα στάδια του ασφαλιστικού του βίου συμφέρει να αναγνωρίζει άμεσα τη στρατιωτική του υπηρεσία. Αυτό γιατί μετά την ημερομηνία αυτή το ποσό που θα απαιτείται μειώνεται κατά 50%. Επιπλέον, όμως, καθώς για τους νέους ασφαλισμένους η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας υπολογίζεται επί του συνόλου των αποδοχών, είναι σημαντικό οι απαραίτητες ενέργειες να γίνουν όσο αυτές διατηρούνται χαμηλές, ώστε να είναι και εύκολη η άμεση απόσβεση.Χαρακτηριστικά είναι τα δύο παραδείγματα.


Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ


Ελεύθερος επαγγελματίας με 33 έτη ασφάλισης


7. Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ έχει σήμερα 33 έτη ασφάλισης και είναι 58 ετών. Εχει 24 μήνες θητεία. Παρά το γεγονός ότι από την 1/1/2011 θα έχει έκπτωση 30% στη δαπάνη για την αναγνώριση, εντούτοις συμφέρει η άμεση εξαγορά. Με αυτόν τον τρόπο θα θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης και 60 ετών. Το συγκεκριμένο δικαίωμα απαιτεί την επόμενη χρονιά 36 έτη ασφάλισης.


ΜΕ θητεία 16 μήνες


38χρονος ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για πρώτη φορά από το 1995


8Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ για πρώτη φορά από το 1995 έχει σήμερα αποδοχές 1.200 ευρώ και είναι 38 ετών με θητεία 16 μήνες. Συμφέρει από του χρόνου και ακόμη περισσότερο από το 2015 η άμεση αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας για τον συνυπολογισμό της στον ασφαλιστικό βίο. Το ποσόν που θα κληθεί να καταβάλει το 2011 θα είναι 2.688 ευρώ. Από το 2015 θα είναι 1.920.


Tης Σίσσυ Σταυροπιερράκου


dealnews.gr