e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Συγκρατημένο» θα παραμείνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, λέει ο Γιούργκεν Σταρκ

Το βάρος στις κυβερνήσεις


Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνει «σχετικά συγκρατημένο» και θα βασίζεται στην αρχή ότι όλα τα κράτη της ευρωζώνης είναι υπεύθυνα για τα δημοσιονομικά τους, είπε την Τρίτη το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ.«Σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε στις διαστάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών (όσον αφορά τις αγορές ομολόγων)», είπε ο κ. Σταρκ στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, υπονοώντας την αμερικανική Fed.


«Επίσης δεν θα αλλάξουμε τον τρέχοντα χαρακτήρα του προγράμματος», προσέθεσε.

Ο ρυθμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ επιβραδύνθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη για επιτάχυνσή του στο μέλλον.


Το πρόγραμμα συρρικνώθηκε λόγω των μέτρων στήριξης στα οποία προέβησαν η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο κ. Σταρκ είπε ότι τα μη συμβατικά μέτρα είναι προσωρινά και έχουν στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της νομισματικής πολιτικής.

«Όλες οι πράξεις μας έχουν ως γνώμονα τη νομισματική πολιτική και αυτό θα συνεχιστεί. Το ευρωσύστημα (των κεντρικών τραπεζών) μπαίνει στην αγορά όταν υπάρχουν δυσλειτουργίες. Επισημαίνουμε πάντα ότι το πρόγραμμα έχει περιορισμένη διάρκεια, δεν θα γίνει μόνιμο εργαλείο», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε την Τρίτη, από την Ουγγαρία όπου βρίσκεται, ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν χρειασθεί για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει γερά θεμέλια και ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση.


Σε ανάλογο μήκος κύματος με τον κ. Σταρκ κινήθηκαν οι δηλώσεις του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη και μέλους της ΔΣ της ΕΚΤ, Έρκι Λικάνεν.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δεν αποβλέπουν στη χρηματοδότηση του Δημοσίου, αλλά στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής, είπε σε συνέντευξη που έδωσε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

«Το πρόγραμμα αφορά ρητά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», είπε, προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε η απαγόρευση χρηματοδότησης του Δημοσίου να ακολουθείται απ' όλες τις απόψεις».

Ο Φινλανδός τραπεζίτης υποβάθμισε τη σημασία της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά 5 δισ. ευρώ. «Η αύξηση κεφαλαίου της ΕΚΤ δεν είναι κάποιο δραματικό γεγονός. Το ύψος των κεφαλαίων της αποφασίσθηκε πριν από περισσότερο από 12 χρόνια και στη συνέχεια ο ισολογισμός της αυξήθηκε σημαντικά. Είναι φυσικό ότι έπρεπε να αυξηθεί η κεφαλαιακή βάση και η θωράκιση της ΕΚΤ», είπε.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, που αφορά κρατικά και εταιρικά ομόλογα, ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και μέχρι σήμερα η ευρω-τράπεζα έχει αγοράσει τίτλους αξίας 72,5 δισ. ευρώ.

Οι αγορές επικεντρώνονται στα ομόλογα της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Η ΕΚΤ δεν έχει ανακοινώσει το ύψος των αγορών ομολόγων στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει.
 
ta nea