e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Χ. Παμπούκης: «Μονόδρομος η εθνική συνεννόηση»

Ως μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την κρίση χαρακτήρισε την εθνική συνεννόηση και τις κοινωνικές συναινέσεις ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, καλώντας την Βουλή σε αυτή την πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, να βαδίσει στον δρόμο της συλλογικής προσπάθειας.Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2011 ο κ. Παμπούκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να συνεχίσει το δύσκολο έργο επανόδου της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης κι όπως είπε «όσο πιο σοβαρά, όσο πιο συλλογικά κάνουμε την προσπάθεια, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση και την ύφεση».


Όπως τόνισε, ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής: Της χρονιάς έντασης της προσπάθειας, για να αρχίσει η ανάκαμψη το 2012.

«Δεν είναι ώρα για αδιέξοδες αναδρομές στο παρελθόν αλλά η στιγμή να αδράξουμε τη μέρα, διοχετεύοντας όλη μας την ενεργητικότητα στην προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου χρόνου. Τολμηρές μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας μας στο αύριο έχει ανάγκη ο τόπος. Ούτε μια μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλο, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα, ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι παρών μόνο στην κριτική και απών από την ευθύνη και την αυτοκριτική και τόνισε πως όταν βρισκόμαστε σε περίοδο ανέχειας και λαϊκών κόπων, είναι επικίνδυνο να συνωμοσιολογούμε, όταν μιλάμε για εθνικά πρέπει να είμαστε σαφείς και τεκμηριωμένοι.

Επισήμανε πως σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο της επανεκκίνησης της χώρας, στο οποίο μπαίνουν οι βάσεις για το αυτό νέο ξεκίνημα, για τη νέα πορεία ενώ παραδέχθηκε πως σημειώθηκαν καθυστερήσεις, έγιναν και λάθη, υπήρξαν αδικίες στον επιμερισμό των βαρών αυτής της προσπάθειας. «Θα μπορούσαμε - όπως είπε - να είχαμε κινηθεί ταχύτερα και ίσως με μεγαλύτερη ευελιξία», όμως - πρόσθεσε - «φέρνουμε έναν αέρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης πρωτόγνωρη στα μεταπολιτευτικά χρονικά».


Για το 2011, ο κ. Παμπούκης τόνισε πως θα έχει και αυτό χαρακτηριστικά ύφεσης τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο, αλλά συμπλήρωσε πως η υπέρβαση αυτής είναι ένα θέμα που πρέπει να μας αφορά όλους. «Χωρίς τις θεσμικές αλλαγές που προωθούμε, θα είναι δύσκολο να προσελκύσουμε επενδύσεις, θα είναι αδύνατο να καλλιεργήσουμε θετικές προσδοκίες στις διεθνείς αγορές, θα είναι αδύνατο να πείσουμε την κοινωνία και τους πολίτες ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και να διασφαλίσουμε μια Ελλάδα με συνοχή και ανάπτυξη» είπε.


Τόνισε επιπλέον ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο, η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2012, η σταδιακή αποκλιμάκωση της δυναμικής του χρέους, η κατακόρυφη μείωση των ελλειμμάτων και η βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών θα μας οδηγήσουν σταδιακά και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. «Η διεθνής μας ανταγωνιστικότητα είναι ο εθνικός μας στόχος» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η πράσινη ενέργεια, για την οποία ήδη υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ο τουρισμός, η ναυτιλία είναι τομείς στους οποίους μπορούμε να διακριθούμε διεθνώς και να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Ο υπουργός Επικρατείας περιέγραψε τις δράσεις και τις προτεραιότητες μέσα από τις οποίες θα επιτευχθεί ο στόχος κι αυτές δεν είναι άλλες από την δημιουργία ενός νέου πλαισίου ανάπτυξης, νοικοκύρεμα του κράτους και παραγωγή κοινωνικών μερισμάτων.

«Κατανοώ» είπε «πως θα υπάρξει μια δύσκολη, επίπονη περίοδος προσαρμογής. Θα δημιουργηθεί, όμως, το πλαίσιο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας προς όφελος του πολίτη, ο οποίος θα δει τους κόπους και τις θυσίες του να πιάνουν τόπο, με την μορφή ενός κοινωνικού μερίσματος που δεν είναι άλλο από καλύτερες κρατικές υπηρεσίες και πιο ποιοτικές μορφές εργασίας». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε, πως η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει στρατηγικές επενδύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα μπορούσε υπό μια έννοια, να περιγραφεί ως «επικίνδυνη» αν όχι «αδύνατη αποστολή». Εξήγησε γιατί: «Οι επενδύσεις δεν επιτάσσονται. Προκαλούνται μέσα από μία σύνθετη διαδικασία διαρθρωτικών αλλαγών και στόχευσης που αφορά το σύνολο των υπουργών» και απηύθυνε τα ερωτήματα: Αν δεν υποχωρήσει η γραφειοκρατία και η διαφθορά πως θα γίνουν επενδύσεις; Αν δεν υπάρχει ένα σύστημα γενικής υποδοχής και κατεύθυνσής τους μέσα στους δαιδάλους της ελληνικής γραφειοκρατίας, πως θα γίνουν επενδύσεις; Αν η δικαιοσύνη είναι αργή ως προς την έκδοση αποφάσεων, πως θα γίνουν επενδύσεις; Αν δεν απλουστευθούν οι διαδικασίες και η σχετική νομοθεσία, πως θα γίνουν επενδύσεις;


Διαβάστε περισσότερα dealnews.gr