e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Πέθανε ο «πατέρας του ευρώ» και σύµβουλος του Παπανδρέου

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ τρεις εβδοµάδες από την ηµέρα που βρέθηκε στην Αθήνα προβλέποντας 15 χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα, όµως ο Τοµάζο Πάντοα Σιόπα, σύµβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην υπουργός Οικονοµικών της κυβέρνησης Πρόντι, δεν θα είναι εδώ για να διαπιστώσει αν έπεσε µέσα στις προβλέψεις του.
Ο ιταλός οικονοµολόγος πέθανε ξαφνικά το βράδυ του Σαββάτου από καρδιακή ανακοπή, λίγες ηµέρες αφότου είχε πει από το βήµα του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου ότι «µια χώρα που έχει το µεγαλύτερο δηµόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει την πολυτέλεια να πει “τελειώσαµε». Τότε, είχε περίπου ευχηθεί «καλό κουράγιο» στους Ελληνες, διαµηνύοντάς τους να προειδοποιήσουν τα παιδιά τους αν είναι 15 χρονών ότι στα...30 τους η Ελλάδα θα έχει ανακάµψει.



«Η πρόκληση είναι διπλή. ∆ιακυβεύεται η επιτυχής ανάκαµψη της Ελλάδας και η διαχείριση της κρίσης στην Ε.Ε.», είχε δηλώσει λίγο µετάτην ανακοίνωση τονπερασµένο Αύγουστο ότι αναλαµβάνει καθήκοντα συµβούλου της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Τοµάζο Πάντοα Σιόπα, προσωπικότητα µε διεθνές κύρος και διασυνδέσεις είχε θητεύσει και στις τρεις πλευρές του συστήµατος: πρώτα στην Κοµισιόν, κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη συνέχεια στην πολιτική (υπουργός Οικονοµικών της Ιταλίας), στο ∆ΝΤ, ήταν µέλος της Οµάδας των 30 (G30), ενώ δηύθυνετο ευρωπαϊκό τµήµα της εταιρείας οικονοµικών συµβούλων Ρromontory Financial.

Από τους πιο ένθερµους υποστηρικτές του ενιαίου νοµίσµατος, είχε χαρακτηριστεί και «πατέρας του ευρώ», ενώ απότο 2008 είχε εµφανιστεί ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην αποσπασµατική αντίδραση της Ε.Ε. στην κρίση. «Χρειαζόµαστε ένα ευρωπαϊκό, όχι εθνικό εργαλείο»,έλεγε επιµένοντας ότι το πρόβληµα ήταν ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό.

«Πραγµατικός Ελληνας»


Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Σιόπα κάνοντας λόγο για έναν «πραγµατικό Ελληνα» που από την αρχή πίστεψε στην προσπάθεια της κυβέρνησης. «Γνώριζε καλά ότι η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα είχε διαστάσειςευρωπαϊκές. Και συνέβαλε στις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα σε πρόσφατεςσυνόδους κορυφής για την αντιµετώπισηµιας γενικευµένης οικονοµικής κρίσης», επισηµαίνει στην ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός.


ta nea