e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Υποχώρησε το Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Απαισιοδοξία σε επιχειρήσεις, καταναλωτές


Μικρή υποχώρηση σημείωσε το Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος και διαμορφώθηκε στις 67 μονάδες (από 67,3 τον προηγούμενο μήνα), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, η μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις υπηρεσίες, ενώ και στη βιομηχανία σημειώνεται επιδείνωση.


Στο λιανικό εμπόριο η πτώση είναι ηπιότερη, ενώ στις κατασκευές το κλίμα κινείται σχεδόν στα επίπεδα του Οκτωβρίου.


Στην πλευρά της ζήτησης, μετά το ιστορικό χαμηλό του περασμένου μήνα, το Νοέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε ελαφρώς, παρ' όλο που παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οι καταναλωτές παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα νέα οικονομικά μέτρα και γενικότερα απέναντι στην κρίση της ελληνικής οικονομίας, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στέρεες ενδείξεις για σύντομη έξοδο από την κρίση ή έστω περιθώρια τόνωσης του εισοδήματός τους.

Αναλυτικά:

- Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής περιορίζονται ελαφρά, ενώ μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Αντίθετα, τα αποθέματα αποκλιμακώνονται περαιτέρω.

- Στις υπηρεσίες, έντονη πτώση σημειώνεται στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης.


- Στο λιανικό εμπόριο, η ανάκαμψη του κλίματος εκπορεύεται από τη βελτίωση των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις και τις προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων, αλλά και την έντονη πτώση στις εκτιμήσεις των αποθεμάτων, γεγονός το οποίο υποδηλώνει σημαντική αποκλιμάκωση.

- Στις κατασκευές, η μικρή άνοδος των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων αντισταθμίζεται από ανάλογη επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα, αφήνοντας το συνολικό δείκτη σχεδόν αμετάβλητο.

- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, και οι τέσσερις από τους βασικούς επιμέρους δείκτες κατέγραψαν βελτίωση το Νοέμβριο, μετά τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις του προηγούμενου μήνα. Έτσι, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, οι προβλέψεις για την ανεργία, αλλά σε μικρότερο βαθμό και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, βελτιώθηκαν.

Στον αντίποδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ΕΕ και την Ευρωζώνη παρέμεινε και το Νοέμβριο σε ανοδική τροχιά και διαμορφώθηκε στις 105,2 και 105,3 μονάδες αντίστοιχα, 1,3 και 1,5 μονάδες, αντίστοιχα, υψηλότερα του Οκτωβρίου.
 
ta nea