e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η οικονομική διακυβέρνηση στο επίκεντρο του Ecofin

Συνέρχονται στις Βρυξέλλες τα Συμβούλια των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και των «27» (Ecofin) αντίστοιχα, στα οποία τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Συμβουλίων, κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα είναι η ευρύτερη και ενισχυμένη εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και των μακροοικονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη- μέλη, αρχής γενομένης από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ.


Για τα κράτη- μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους (όπως, π.χ. η ταχύτερη και σταθερότερη αποκλιμάκωση του χρέους) προβλέπονται νέοι μηχανισμοί επιβολής (ποινές). Σημειώνεται ότι στο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ενσωματώνονται όλες οι αναθεωρημένες και νέες διαδικασίες επιτήρησης σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής.

Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν, επίσης, οι εύθραυστες προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη και η αναγκαιότητα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταδεικνύουν την ανάγκη αντιμετώπισης των μακρο-διαρθρωτικών εμποδίων, ιδίως μέσω της προώθησης βασικών μεταρρυθμίσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και για την πιθανότητα επιβολής ποινών, καθώς και για το πλαίσιο προώθησης της ανάπτυξης στον χρηματοπιστωτικό τομέα (Βασιλεία ΙΙΙ, χρηματοπιστωτικές εισφορές και φόροι).

Στο Ecofin θα συζητηθεί και το θέμα της διακυβέρνησης του ΔΝΤ, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, και του υπουργού Οικονομικών της Ελβετίας.
 
nooz.gr