e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους και φαινόμενα αισχροκέρδειας στα βενζινάδικα

Ακινητοποιημένα στη δεξιά λωρίδα των δύο εθνικών δρόμων στις παρυφές της Αθήνας βρίσκονται από το πρωί δεκάδες φορτηγά και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης, με τους ιδιοκτήτες να διαπραγματεύονται με την Τροχαία προκειμένου να τους επιτραπεί να διαδηλώσουν με τα οχήματά τους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Από νωρίς το πρωί δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό έμφραγμα κυρίως στη Λεωφ. Κηφισού και κατά τις ώρες αιχμής οι ουρές των ακινητοποιημένων Ι.Χ. στον αυτοκινητόδρομο ξεπέρασαν και τα 10 χλμ. Στην Αθηνών-Κορίνθου επικράτησε προς στιγμή ένταση το μεσημέρι, όταν η Τροχαία έκλεισε για λίγα λεπτά το ρεύμα εισόδου προς την Αθήνα προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση κλούβας της Αστυνομίας. Οι αυτοκινητιστές θεώρησαν τη συγκεκριμένη κίνηση ως προβοκάτσια, ωστόσο δεν δόθηκε συνέχεια καθώς μετά τη διέλευση της κλούβας ο δρόμος αποδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Μέχρι και πριν από λίγο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αυτοκινητιστών και της Τροχαίας, με τους πρώτους να ζητούν να τους επιτραπεί να μπουν στην Αθήνα με τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τροχαία θέτει στους ιδιοκτήτες ως όρο να μην κλείσουν τους δρόμους, ενώ για την ώρα η κίνηση στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της πρωτεύουσας διεξάγεται κανονικά.


Ουρές και αισχροκέρδεια στα πρατήρια καυσίμων


Στο μεταξύ, με την επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων απαντά η κυβέρνηση στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρήθηκαν χθες στα βενζινάδικα εξαιτίας της απεργίας των βυτιοφορέων, η οποία προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς σε καύσιμα και προϊόντα. Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με σημερινή απόφαση των υπουργείων Ανάπτυξης και Ενέργειας.
Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επανεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών.
Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι: βενζίνη LRP 1,561, σούπερ αμόλυβδη 1,701, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο.
Η απόφαση για την επιβολή πλαφόν αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
Οι αυτοκινητιστές, κατεβαίνουν σε απεργία παρά το γεγονός ότι ακόμη βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, από τον περασμένο Ιούλιο, με τη μεγάλη απεργία που είχε παραλύσει την αγορά. Για σήμερα έχουν προαναγγείλει ότι θα κατέβουν στην Αθήνα με τα οχήματά τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από τη βουλή και το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς που διέπει το επάγγελμά τους, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για το άνοιγμα των λεγόμενων "κλειστών επαγγελμάτων".
Στο μεταξύ, ουρές παρατηρήθηκαν χθες στα βενζινάδικα που ήταν ανοιχτά στην Αθήνα, καθώς οι οδηγοί Ι.Χ έσπευσαν να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί το καλοκαίρι, που λόγω της απεργίας είχαν "στεγνώσει" τα πρατήρια υγρών καυσίμων.
Πάντως οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι το φαινόμενο του καλοκαιριού δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι εταιρίες πετρελαιοειδών θα προσπαθήσουν να εφοδιάσουν τα πρατήρια με τα δικά τους βυτιοφόρα, κάτι που δεν έγινε τον Ιούλιο, καθώς οι απεργοί είχαν εμποδίσει την έξοδο τα οχημάτων από τα διυλιστήρια.
"Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις εμπορίου των Νομαρχιών θα είναι εντατικοί, σε καθημερινή βάση και σε όλη τη χώρα. Στους παραβάτες θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις'' όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.


Πλαφόν και στις τιμές χονδρικής ζητούν οι πρατηριούχοι.


Το πλαφόν να επιβληθεί και στις χονδρικές τιμές, όχι μόνο στις λιανικές, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) με σημερινή της ανακοίνωση.
"Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι θα συμμορφωθούν όλοι οι παράγοντες της αγοράς και το βάρος δεν θα πέσει μόνο στους βενζινοπώλες, που είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί και πάλι το οξύμωρο σχήμα, οι βενζινοπώλες να αγοράζουν καύσιμα σε τιμές υψηλότερες από το πλαφόν, στις οποίες πρέπει να πουλήσουν", αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.
Επίσης η Ομοσπονδία αναφέρει συγκεκριμένο παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο πρατήριο της Αθήνας αγοράζει σήμερα την αμόλυβδη προς 1,56 ευρώ το λίτρο, ενώ το πλαφόν ορίστηκε στο 1,473 ευρώ.
"Η επιβολή πλαφόν σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διακίνηση των καυσίμων δεν υπαγορεύεται μόνο από τη δικαιοσύνη, αλλά και από την κοινή λογική", καταλήγει η ΠΟΠΕΚ επισημαίνοντας ότι:"Διαφορετικά, ας πάρει η κυβέρνηση μαζί με τα κλειδιά των βυτιοφόρων και τα κλειδιά των πρατηρίων".


Κίνηση στους δρόμους λόγω της κινητοποίησης


Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία λόγω της κινητοποίησης των φορτηγατζήδων.
Παράλληλα περιμένει την απόφασή τους αν θα κινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας.
Από το πρωί έχουν συγκεντρωθεί περίπου 250 νταλίκες σε τέσσερα σημεία της Αττικής. Εκεί, υπάρχουν δυνάμεις της τροχαίας παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
Συγκεκριμένα, περίπου 100 φορτηγά βρίσκονται στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία στο ύψος της γέφυρας Μεταμόρφωσης και άλλα περίπου 50 ακριβώς απέναντι στο ρεύμα προς Αθήνα.
Ακόμα στο 12ο χλμ στο ρεύμα προς Αθήνα, της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου είναι σταθμευμένα 80 βυτιοφόρα-γερανοφόρα και φορτηγά και άλλα 12 φορτηγά στα διόδια της Ελευσίνας, στο ρεύμα προς Κόρινθο.
Τέλος, 15 φορτηγά είναι σταθμευμένα στον παράδρομο της παραλιακής οδού Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς Γλυφάδα μετά το ΣΕΦ.
Κατά διαστήματα παρατηρείται ανάσχεση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων λόγω των σταθμευμένων φορτηγών κυρίως στην εθνική οδό Λαμίας, στη Μεταμόρφωση.

www.enet.gr