e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

«Εφυγε» η Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό

Η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι που τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου έκανε τις ανδρικές καρδιές να χτυπούν δυνατά άφησε την τελευταία της πνοή στη Νάξο.
Την είχαν αποκαλέσει Ελληνίδα Μπριζίτ Μπαρντό τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, τότε που έκανε τις ανδρικές καρδιές να χτυπούν πιο δυνατά.

Αναδείχθηκε μέσα από ρόλους μοιραίας γυναίκας σε μια σειρά από ελληνικές ταινίες, ενώ οι τολμηρές εμφανίσεις της στο πανί την είχαν καθιερώσει ως σεξ σίμπολ της εποχής.

Γκιζέλα Ντάλι, η ξανθιά σεξοβόμβα με τα προκλητικά χείλη και το αισθησιακό κορμί, η σταρ που στη ζωή της αποδείχθηκε «αντράκι» έχασε τη (δεκάχρονη) μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας την τελευταία της πνοή, την Παρασκευή, στο Κέντρο Υγείας της Νάξου, σε ηλικία 70 ετών. Η κηδεία της έγινε το Σάββατο στην Κόρωνο της Νάξου.

Το πραγματικό της Γκιζέλα Ντάλι ήταν Αδαμαντία Μαυροειδή. Γεννήθηκε το 1940 στην Πλάκα. Σπούδασε στη Σχολή χορού Ανωμερίτου, στη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Δραματική Σχολή «Εθνικού Ωδείου» (αποφοίτησε το 1964). Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία «Ραντεβού στη Βενετία».

Αργότερα εργάστηκε και στο θέατρο, ως ηθοποιός της μουσικής σκηνής παίζοντας σε πολλές επιθεωρήσεις, ιδιαίτερα στο θέατρο «Ακροπόλ».
Ελαβε μέρος σε σαράντα περίπου ταινίες, οι περισσότερες τη δεκαετία ‘60-’70. Συμμετείχε σε ξένες συμπαραγωγές (τουρκικές, ιταλικές, αμερικανικές κι αιγυπτιακές).


Τελευταία εμφάνιση


Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν το 2004 στην «Τεστοστερόνη». Το 1965 τιμήθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία «Ου κλέψεις». Από το 1968 μέχρι το 1975 εμφανίστηκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές στην Κρατική Τηλεόραση (ΕΙΡΤ) και την Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).
Διέκοψε νωρίς την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία, το 1976 και εγκαταστάθηκε στον Λυώνα, έναν κρυφό όρμο της Νάξου, όπου ανέπτυξε πολιτιστική δραστηριότητα.
Μια πλημμύρα, πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατέστρεψε τα πάντα στο σπίτι της, ενώ την ίδια εποχή εμφανίστηκε και ο καρκίνος. Ανθρωπος δυνατός, που πάλευε στη ζωή, αντιμετώπιζε τα προβλήματα μόνη της, παλικαρίσια, με τη βοήθεια ελάχιστων φίλων.
Προσπαθούσε να μην χάνει το χιούμορ και την αισιοδοξία της. Τελευταία, η υγεία της είχε επιδεινωθεί και δεν έβλεπε σχεδόν κανέναν.
Σύζυγός της υπήρξε ο σκηνοθέτης και παραγωγός του κινηματογράφου Ντίμης Δαδήρας.


Ταινίες


Ανάμεσα στις ταινίες που έπαιξε ήταν και οι: «Ου κλέψεις», «Οι Αμαρτωλές», «Αμέρικα», «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές», «Οσο υπάρχει έρωτας», «Ο λιποτάκτης».

Πηγή: ethnos.gr