e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Σε δημοπρασία φιλέτα του Δημοσίου

Στο σφυρί για μακροχρόνια μίσθωση βγάζει το Δημόσιο χιλιάδες στρέμματα σε περιοχές φιλέτα, αφού το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μπορούσε να μπαλώσει τρύπες του προϋπολογισμού ύψους 1 δισ. ευρώ , σε μια εποχή μάλιστα που η θηλιά των μειωμένων εσόδων σφίγγει το οικονομικό επιτελείο.


Μάλιστα υπολογίζεται ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος της συγκέντρωσης 1 δισ. ευρώ από την εν λόγω πηγή, θα μπορούσε να αποδευχθεί το σενάριο αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ από 11% σε 23%, καθώς και κάποια ακόμη διαρθρωτικά, επίπονα μέτρα τα οποία καλείται η κυβέρνηση να πάρει.
Όπως άλλωστε είχε τονίσει προ ολίγου καιρού ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υπολογισμοί ανεβάζουν την αξία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, κοντά στο ύψος του δημοσίου χρέους, ενώ η προς άμεση αξιοποίηση περιουσία υπολογίζεται σε ένα τρίτο περίπου αυτού του ποσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο έχει εντοπίσει περισσότερα από 5.500 στρέμματα τα οποία είναι καθαρά από νομικής και χωροταξικής πλευράς και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα. Σχεδιάζεται, δε, η μακροχρόνια μίσθωσή τους από ξένους developers , για 25-50 έτη, η οποία θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με βασική κατεύθυνση τις τουριστικές αναπτύξεις. Όσον αφορά τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα παραπάνω φιλέτα, οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για εκτάσεις στη Χαλκιδική, τη Σάμο, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο κα.
Εξάλλου, η κυβέρνηση προχωρά στην ανανέωση και αξιοποίηση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία σχεδιάζεται να αναλάβει σημαντικό ρόλο στο όλο εγχείρημα, αλλά και μεταξύ άλλων να απορροφήσει την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) και της Ολυμπιακά Ακίνητα.


Πηγή: parapolitika.gr