Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
Οριακή βελτίωση κατέγραψε τον Ιούλιο το οικονομικό κλίμα
Τι δείχνει η έρευνα του ΙΟΒΕ
Βελτίωση κατέγραψε τον Ιούλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανήλθε τον Ιούλιο στις 66,3 μονάδες, έναντι 63,8 μονάδων του Ιουνίου.
Η οριακή αύξηση του δείκτη προκύπτει από την οριακή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και την μικρή βελτίωση του κλίματος στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες. Αντιθέτως, στο λιανεμπόριο και τις κατασκευές το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται και οι σχετικοί δείκτες υποχωρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Όπως τονίζεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, τα στοιχεία του Ιουλίου καταδεικνύουν ουσιαστικά ότι οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν απλώς σταθεροποιηθεί και το κλίμα δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα, με την αίσθηση γενικευμένης δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας να διατηρείται ισχυρή.
Η έρευνα οικονομικής συγκυρίας Ιουλίου κατέδειξε ότι :
-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, αμβλύνονται οι πολύ αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Η ήδη πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο υποχωρεί ακόμα περισσότερο, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία απλώς δεν επιδεινώνονται από τα πολύ δυσμενή επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους 15 μήνες τουλάχιστον.
-Στη Βιομηχανία, καταγράφεται ελαφρά άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών να παραμένουν αμετάβλητες και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.
-Στις Υπηρεσίες, σημειώνεται υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, η οποία αντισταθμίζεται από τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά και τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.
-Στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, λόγω κυρίως των πολύ αρνητικών εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, οι οποίες και διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Τα αποθέματα ωστόσο παρουσιάζουν τάση ρευστοποίησης, ενώ οριακή είναι η βελτίωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης.
-Στις Κατασκευές, σημειώνεται επιδείνωση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, η οποία δεν αντισταθμίζεται από την ηπιότερη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.
ta nea