e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Από 16 επιχειρήσεις η προμήθεια 164 εκατ. λίτρων βιοντίζελ

Σε 16 επιχειρήσεις ανατίθεται, μετά από διαγωνισμό, η προμήθεια 164 εκατ. λίτρων βιοντίζελ που θα διατεθούν κατά το προσεχές δωδεκάμηνο -Ιούλιος 2010 με Ιούνιο 2011- στην ελληνική αγορά.


Οι 16 επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην κατανομή είναι οι ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΡΙΑ - ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε. - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ, ΒΙΟΝΤΗΖΕΛ Ε.Π.Ε., ΚΑΤΟΪΛ Α.Ε.Β.Ε., STAFF COLOUR - ENERGY A.B.E.E., AGROINVEST SA, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε., ΦΥΤΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε., ΕΛΙΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Α.Ε., BIODIESEL Α.Ε., GF ENERGY Α.Β.Ε.Ε., Mil Oil Hellas A.E., ΜΑΝΟΣ A.E., ΕΛΒΙ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Β.Ε.Ε. και OIL.B S.R.L.






Τη σχετική υπουργική απόφαση υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης και Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Καχριμάκης.






Το βιοντίζελ παράγεται από ενεργειακές καλλιέργειες (ηλίανθος, ελαιοκράμβη, σόγια κλπ.), από βαμβακέλαιο / βαμβακόσπορο ή από χρησιμοποιημένα φυτικά έλαια, ζωικά λίπη και τηγανέλαια, ενώ ορισμένες ποσότητες εισάγονται.






Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στη φετινή κατανομή περισσότερο από ήμισυ της ποσότητας βιοντίζελ θα παρασκευαστεί από πρώτη ύλη προερχόμενη από τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες, αυξάνοντας σημαντικά την ελληνική προστιθέμενη αξία.






Το βιοντίζελ παραδίδεται στα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Μότορ Όιλ), όπου αναμειγνύεται με το συμβατικό ντίζελ και διακινείται στην αγορά.






Η συμμετοχή στο διαγωνισμό και οι προσφερόμενες ποσότητες βιοντίζελ υπερκάλυπταν τη ζήτηση και η τελική κατανομή έγινε με βάση τους συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων που θέτει η νομοθεσία.






Προτεραιότητα δόθηκε στις συμβασιοποιημένες εκτάσεις ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών, οι οποίες κατανεμήθηκαν στο σύνολό τους και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την κατανομή του 2009.






Συνολικά, έκταση που πλησιάζει το 1 εκατ. στρέμματα καλλιεργείται με ενεργειακά φυτά στη χώρα μας.


NAFTEMPORIKI.GR