Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Διαψεύδει η ΔΕΗ τα δημοσιεύματα περί προτάσεων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Πιέσεις από Κομισιόν για πώληση του 40% των μονάδων
Η διοίκηση της ΔΕΗ διέψευσε «ρητά και κατηγορηματικά», με ανακοίνωσή της, την Παρασκευή, δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει υποβάλει προς την κυβέρνηση «οποιαδήποτε πρόταση» για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομισιόν που επικαλούνται Τα Νέα, η τρόικα φέρεται να έχει έτοιμο προσάρτημα στο Μνημόνιο με ρητά χρονοδιαγράμματα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Το προσάρτημα (Αnnex) θέτει τελεσίγραφο μέχρι τον Σεπτέμβριο στην κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει τους διαγωνισμούς για την πώληση του 40% των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς επίσης του 40% των λιγνιτικών της, μαζί με τα ορυχεία που τις εξυπηρετούν.
Η διαδικασία εκποίησης, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Το προσάρτημα αναφέρεται και στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ από την Επιχείρηση, μέτρο που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την Κοινοτική Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις (δίκτυα σε έναν ανεξάρτητο διαχειριστή, παραμονή της κυριότητάς τους στην επιχείρηση υπό μορφή θυγατρικής).
Στην πίεση που ασκείται κυρίως από τις Βρυξέλλες για πώληση μονάδων, η πολιτική ηγεσία καλείται να παρουσιάσει την Παρασκευή στους ελεγκτές τη δική της εναλλακτική πρόταση.
Ενόψει της κρίσιμης σημερινής συνάντησης που θα έχει με κλιμάκιο της τρόικας ο γγ του ΥΠΕΚΑ, Κ.Μαθιουδάκης, την Πέμπτη έγινε στο υπουργείο ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία της Τίνας Μπιρμπίλη, με τη συμμετοχή μεταξύ των άλλων του επικεφαλής της ΡΑΕ Ν.Βασιλάκου και του προέδρου της ΔΕΗ Αρθ.Ζερβού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Ζερβός παρουσίασε ένα πακέτο 5 εναλλακτικών προτάσεων, αρκετές εκ των οποίων μέχρι και πριν από μερικούς μήνες η Επιχείρηση αρνούνταν ακόμη και να συζητήσει.
Η σημαντικότερη από αυτές αφορά την πώληση, μέσω πλειστηριασμών, προς τους ιδιώτες παραγωγούς, της παραγόμενης φθηνής ενέργειας των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών της εργοστασίων (που μόνο εκείνη διαθέτει), ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να μειώσουν τα κόστη τους, για να την ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις.
Η υπουργός φέρεται να υιοθετεί το μέτρο ως το έσχατο προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων, εφόσον τεθεί. Το συγκεκριμένο μοντέλο, όμως, έχει απορριφθεί σε πρώτη φάση από τους ελεγκτές της Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι σε όσες χώρες εφαρμόστηκε δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
ta nea