e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

«Δεν πιστεύω ότι τον σκότωσα»

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δικαστήριο της Άμφισσας η απολογία του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκωνέα, ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.


Για άλλη μία φορά η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν φορτισμένη. Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν η μητέρα του 15χρονου, Τζίνα Τσαλικιάν, αλλά και η γιαγιά του η οποία βρέθηκε στο δικαστήριο για πρώτη φορά. Μάλιστα η γιαγιά του αδικοχαμένου παιδιού, όση ώρα ήταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου κρατούσε μία φωτογραφία του.
Όταν ανέβηκε στο εδώλιο ο Επαμεινώνδας Κορκωνέας ξέσπασε σε κλάματα.

Ο κατηγορούμενος είπε ότι θύματα εκείνης της νύχτας ήταν τόσο ο 15χρονος Αλέξης όσο και ο ίδιος: «Τα θύματα είμαστε εγώ και το παιδί. Πεθαίνω κάθε μέρα, κάθε λεπτό μετά από τότε. Συμμερίζομαι τον πόνο της οικογένειας».
Όπως κατέθεσε ο Επαμεινώνδας Κορκωνέας, βρισκόταν σε περιπολία με τον έτερο κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, πολύ κοντά στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο Αλέξης Γρηγορόπουλος, όταν δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από ομάδα περίπου 15 νεαρών, στη συμβολή των οδών Βαλτετσίου και Ζωοδόχου Πηγής.
Ένα από τα μπουκάλια έπεσε πάνω στο παρμπρίζ του περιπολικού και ο Κορκωνέας ενστικτωδώς σταμάτησε. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ωστόσο, αποφάσισε να ξεκινήσει πάλι με το περιπολικό, προκειμένου να εντοπίσουν την ομάδα των νεαρών. Ο Επαμεινώνδας Κορκωνέας κατέθεσε ότι ειδοποίησε το κέντρο για την επίθεση και συνέχισε την περιπολία.
Στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλα, δέχτηκαν και νέα επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από νεαρούς, οι οποίοι και πάλι χάθηκαν στα στενά των Εξαρχείων. Αμέσως μετά, καταθέτει ο Ε. Κορκωνέας, σταμάτησε το περιπολικό κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος με τον Σαραλιώτη κινήθηκαν πεζοί προς την οδό Ναβαρίνου. Ταυτόχρονα, ο Σαραλιώτης ειδοποίησε το κέντρο και για τη δεύτερη επίθεση.

Ο ίδιος ο Κορκωνέας προπορευόταν, όταν δέχτηκαν και τρίτη επίθεση από ομάδα νεαρών. Οι δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να αποφύγουν τα αντικείμενα που έρχονταν κατά πάνω τους και, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ο Βασίλης Σαραλιώτης πέταξε μία χειροβομβίδα κρότου - λάμψης.
«Διατρέχαμε έντονο κίνδυνο ζωής, ακόμα και να καούμε ζωντανοί, από την επίθεση των συγκεντρωμένων», δήλωσε ο κατηγορούμενος μετά από ερώτηση της προέδρου. Και συνέχισε «Κατέβηκα πεζός την τρίτη φορά με το σκεπτικό ότι θα είχα την υποστήριξη της διμοιρίας. Επίσης εκεί δεν περίμενα ότι θα ξαναδεχτώ επίθεση».
Εκείνη την ώρα, διηγείται ο 37χρονος κατηγορούμενος, είδε με την άκρη του ματιού του και άλλα άτομα να τους πετούν αντικείμενα από διπλανό δρόμο, ενώ η πρώτη ομάδα με βρισιές και φωνές οπισθοχωρούσε. «Ένιωσα εγκλωβισμένος, έβγαλα το όπλο και πυροβόλησα στον αέρα. Δεν θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα, νομίζω δύο».
Όπως περιγράφει ο Ε. Κορκωνέας, άκουσε έντονους ήχους και σπασίματα και τα συναισθήματά του ήταν πολλά και έντονα. «Συνειδητοποίησα ότι έκανα χρήση του όπλου μου και συγκλονίστηκα. Είπα στον συνάδελφο να φύγουμε. Ανεβήκαμε την Ναβαρίνου γρήγορα, μπήκαμε στο περιπολικό και πήγαμε στο Τμήμα. Εκεί ήξεραν τι είχε γίνει».
Στο τέλος της απολογίας του, ο 37χρονος κατηγορούμενος περιγράφει τι έγινε στο Τμήμα: «Ο αξιωματικός υπηρεσίας μας είπε να ηρεμήσουμε και διέταξε να μας μεταφέρει ένα όχημα στη ΓΑΔΑ. Εκεί παραδώσαμε τα όπλα μας και οδηγηθήκαμε στο αυτόφωρο».

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει νεκρός από το όπλο μου», είπε, ολοκληρώνοντας την απολογία του ο Κορκωνέας. Αμέσως μετά το τέλος της απολογίας του κατηγορούμενου, τον λόγο πήρε η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία ζήτησε κάποιες διευκρινήσεις από τον 37χρονο.
Η πρόεδρος έκανε ερωτήσεις στον Επαμεινώνδα Κορκωνέα για την σταδιοδρομία του, με έμφαση στην εκπαίδευσή του στις ειδικές δυνάμεις στον στρατό, καθώς και για άλλες υπηρεσιακές λεπτομέρειες, όπως πχ, πως γίνονται οι περιπολίες. Όπως διηγήθηκε ο κατηγορούμενος, μέχρι το περιστατικό της νύχτας της 6ης Δεκεμβρίου 2008 αντιμετωπίσει επικίνδυνο περιστατικό ή επεισόδια στα Εξάρχεια.
Στην συνέχεια η πρόεδρος στάθηκε σε κάποια αντιφατικά στοιχεία, μεταξύ της κατάθεσης Κορκωνέα και των αστυνομικών της διμοιρίας των ΜΑΤ που έφτασε πρώτη στο σημείο της δολοφονίας. Τέτοια στοιχεία αφορούν σε λεπτομέρειες όπως πόσα άτομα επιτέθηκαν στους δύο κατηγορούμενους – 15 με 30 λέει ο Κορκωνέας, λιγότερα από 10 οι αστυνομικοί – αλλά και στην ακριβή ώρα που συνέβη το περιστατικό.
Στην ερώτηση της προέδρου γιατί άργησε να ειδοποιήσει για το περιστατικό, ο κατηγορούμενος απάντησε ότι άργησε να ειδοποιήσει καθώς ήταν φορτισμένος και κάτι τέτοιο ήταν πρωτόγνωρο». Η δίκη διεκόπη λίγο μετά τις 15:00 το μεσήμερι της Παρασκευής και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.


Πηγή: zougla