e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Μείωση των τιμών αυτοκινήτων το 2009

Aύξηση ομως των τιμών για επισκευές και συντήρηση

Μικρή μείωση των τιμών των αυτοκινήτων το 2009 στην ΕΕ, αλλά σταθερή αύξηση των τιμών για επισκευές και συντήρηση παρά την κρίση, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για τις τιμές των αυτοκινήτων που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, οι...


τιμές των αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν ελαφρά σε πραγματικούς όρους από τον Ιανουάριο του 2009 ως τον Ιανουάριο του 2010, ενώ σημειώθηκε σύγκλιση τιμών στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς της ΕE. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι σχετικά σταθερές τιμές των αυτοκινήτων το 2009 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κίνητρα για την αγορά νέων αυτοκινήτων, που εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες, με σκοπό να μετριαστεί ο αντίκτυπος της οικονομικής ύφεσης.






Ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια δήλωσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι καταναλωτές στην Ευρώπη συνεχίζουν να ωφελούνται από την ύπαρξη έντονου ανταγωνισμού στις αγορές αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, είμαι απογοητευμένος που οι τιμές επισκευών και ανταλλακτικών συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Αυτό δείχνει ότι η αύξηση των δυνατοτήτων άσκησης ανταγωνισμού στην αγορά υπηρεσιών μετά την πώληση ήταν σωστή επιλογή και ότι θα προλειάνει το έδαφος για αποτελεσματικότερες υπηρεσίες προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών».






Ειδικότερα, στην Ελλάδα, οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά (-7%) το 2009. Ο δείκτης τιμών των αυτοκινήτων (ονομαστικές τιμές που καταβάλλουν οι καταναλωτές, περιλαμβανομένων εκπτώσεων, ΦΠΑ και τελών ταξινόμησης) μειώθηκε κατά (-4,7%), ενώ ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 2,3%.






Στην ΕΕ οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά (-0,6%) και στην ευρωζώνη κατά (-2,1%).






Οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν σε 24 από τα 27 κράτη μέλη. Στις Κάτω Χώρες παρέμειναν σταθερές, ενώ αυξήθηκαν στη Μ. Βρετανία (+7,7%) και στη Σουηδία (+2,7%). Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι οι αγοραστές αυτοκινήτων στις δυο τελευταίες χώρες ωφελήθηκαν από μια έκτακτη μείωση των τιμών (κατά 9,7% και 5,0% αντίστοιχα) το 2008, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ακόμη καλύτερη θέση σήμερα σε σχέση με τις αρχές του 2008.






Η μείωση των πραγματικών τιμών ήταν ιδιαίτερα αισθητή στα νέα κράτη μέλη, λόγω του ότι επλήγησαν χειρότερα από την ύφεση. Η μεγαλύτερη μείωση τιμών σημειώθηκε στη Σλοβενία (-13,4%), στη Λιθουανία (?11,1%), στη Σλοβακία (-11,0%) στη Ρουμανία (-10,1%), στην Τσεχία (-9,4%), στη Μάλτα (-9,2%) και στη Βουλγαρία (-9,1%).






Όσον αφορά τις μεγάλες αγορές, οι πραγματικές τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν κυρίως στην Ισπανία (?4,7%), ενώ στην Ιταλία, στη Γερμανία και στη Γαλλία η μείωση ήταν πιο συγκρατημένη (-1,1%, -1,0% και -0,6% αντίστοιχα).






Επίσης, οι διαφορές τιμών μεταξύ των κρατών μελών όπως εμφανίζονται στους τιμοκαταλόγους των κατασκευαστών μειώθηκαν σημαντικά το 2009. Η μέση τυπική απόκλιση υποχώρησε από 9,8% σε 8,5% (?1,3%) με εξαίρεση την ζώνη του ευρώ, στην οποία αυξήθηκε ελαφρά από 6,0% σε 6,5% (+0,5%). Αυτό οφείλεται κυρίως στην τόνωση της ζήτησης για μικρότερα αυτοκίνητα λόγω των σχετικά γενναιόδωρων επιδοτήσεων για την ανανέωση των στόλων αυτοκινήτων σε ορισμένες χώρες, σημειώνει η Επιτροπή.






Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις τιμές επισκευής και συντήρησης και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, συνέχισαν να αυξάνονται πολύ πάνω από τον πληθωρισμό (1,5% και 0,7% αντίστοιχα σε πραγματικούς όρους).






Τέλος, επισημαίνεται ότι οι νέοι κανόνες ανταγωνισμού που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο μήνα καταργούν τη δυνατότητα της απαλλαγής κατά κατηγορία για κατασκευαστές αυτοκινήτων των οποίων το μερίδιο στις αγορές επισκευής και συντήρησης υπερβαίνει το 30% (πράγμα το οποίο συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων σήμερα) και καθιστούν ευκολότερη την αντιμετώπιση των περιπτώσεων άρνησης παροχής τεχνικών πληροφοριών σε ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής ή κατάχρησης των παρεχόμενων εγγυήσεων.







troktiko