e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ακριβότερες οι μεταβιβάσεις ακινήτων

Για πρώτη φορά στις αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων και άμισθων υποθηκοφυλάκων, θα «επιβαρυνθούν» με ΦΠΑ 23% από 1ης Ιουλίου, με αποτέλεσμα να «ανεβαίνει» ταυτόχρονα και το κόστος μεταβιβάσεις ακινήτων κατά τουλάχιστον 23%.








Η αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23% επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αγορά δευτερεύουσας ή εξοχικής νεόδμητης κατοικίας. Με το νέο φορολογικό πλαίσιο από 1ης Ιουλίου τα έξοδα αγοράς ακινήτων γίνονται πιο «τσουχτερά» αφού


η αμοιβή του δικηγόρου η οποία κυμαίνεται από 0,5% έως 1% επί της αξίας του ακινήτου θα επιβαρύνεται πλέον με ΦΠΑ 23% Για παράδειγμα, η αμοιβή του δικηγόρου για την αγορά μιας κατοικίας 120.000 ευρώ, ανέρχεται σήμερα σε 600 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου με ΦΠΑ 23% ανεβαίνει στα 738 ευρώ.
 
Nooz.gr
Έτσι σε μία ήδη επιβαρυμένη αγορά, αυτή της αγοράς κατοικίας, οι τιμές μεταβίβασης – οι οποίες είναι απολύτως υπολογίσιμες από τους υποψήφιους αγοραστές - θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο διατηρεί προς το παρόν «παγωμένες» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.