e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η Ουγγαρία στα βήματα της Ελλάδας

Στα χαμηλότερα της τετραετίας πέφτει το ευρώ, καθώς η Ουγγαρία εκφράζει φόβους για κρίση ανάλογη της Ελλάδα, με την οικονομία τους να βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.








Το ευρώ «βυθίστηκε» στα χαμηλότερα των τελευταίων τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Ουγγαρία θα είναι η επόμενη χώρα που θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία οικονομική ύφεση, ανάλογη της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Guardian.






Πρόσφατοι φόβοι γύρω από δύσκολους ευρωπαϊκούς χειρισμούς του χρέους, έφτασαν το ευρώ στα 1,20 δολάρια και ταρακούνησαν της αγορές στην Ευρώπη και την Αμερική.






Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές, όταν σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε ότι «ο ουγγρικός προϋπολογισμός είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε σχέση με εκείνον που εμφάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση».






Το υπόμνημα της νέας κυβέρνησης που ορκίστηκε πριν μία εβδομάδα περίπου, άφησε το τρέχον νόμισμα της Ουγγαρίας, το φιορίνι, σε χαμηλό ενός έτους έναντι του ευρώ. Η χώρα αναμένεται να υιοθετήσει το ευρώ το 2014.






Η νέα κυβέρνηση τόνισε ότι θα ανακοινώσει ένα σχέδιο ενεργειών προκειμένου να εμποδίσει τα οικονομικά προβλήματα και προτίθεται να δημοσιεύσει σχέδια που θα δείχνουν τον πραγματικό προϋπολογισμό του 2010 πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.






Η κεντροδεξιά κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου, αποσπώντας τα 2/3 της πλειοψηφίας, ανατρέποντας τους Σοσιαλιστές. Τόνισε ότι θα επιχειρήσει την ανάπτυξη με περικοπές φόρων και με φυσιολογικά οικονομικά μέτρα.






Την Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Lajos Kosa , δήλωσε ότι βρήκε τα δημόσια οικονομικά σε πολύ κακή κατάσταση από ότι υπολογιζόταν αρχικά και ήταν η μόνη ευκαιρία να αποτραπεί μία κρίση αλα ελληνικά.






Όταν ρωτήθηκε για αυτά τα υπομνήματα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι «στην Ουγγαρία η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίασε πλαστά δεδομένα, όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Στην Ουγγαρία βρίσκεται προ των πυλών».






Πρόσθεσε επίσης, ότι «αυτό ακριβώς θέλουμε να αποφύγουμε και αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποφύγει το μονοπάτι που πήρε η Ελλάδα. Αφού συνειδητοποιήσει ποια είναι η πραγματικότητα, δεν θα διστάσει να δράσει».






Η νέα κυβέρνηση έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις προηγούμενες εβδομάδες ότι το θα προσπαθήσει να μειώσει το έλλειμμα παραπάνω από το στόχο του 3,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.






Όπως αναφέρει ο Guardian, την Πέμπτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, υπογράμμισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μέτρα για την βελτίωση των οικονομικών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.






Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεσε την Ουγγαρία να μειώσει το έλλειμμά της όσο το δυνατό συντομότερα.






Οι αγορές της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, κατέγραψαν πτώση, με την κεντρική τράπεζα να καθησυχάζει τους επενδυτές ότι ο προϋπολογισμός της χώρας αντέχει. Η κεντρική τράπεζα επεσήμανε ότι οι εσωτερικές ισορροπίες έχουν βελτιωθεί και, παρόλο που το έλλειμμα την φετινή χρονιά βρέθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ, η Ουγγαρία έχει ένα σχετικό περίσσευμα στο λογαριασμό της.






Διαψεύδει τη φημολογία ο Ολι Ρεν






Απέρριψε ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν τη φημολογία ότι η Ουγγαρία είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης, τονίζοντας ότι η οικονομία της χώρας αυτής έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.






"Η Ουγγαρία έχει κάνει σοβαρή πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίησή της", τόνισε ο Ολι Ρεν στους δημοσιογράφους στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας όπου συμμετείχε στη σύνοδο της G20.






"Τώρα η ουγγρική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και έδειξε τα πρώτα σημάδια κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους. Συνεπώς οποιαδήποτε συζήτηση ότι η Ουγγαρία βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης είναι υπερβολική", τόνισε ο Ολι Ρεν.



ΠΗΓΗ  Εθνος