e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση επηρεάζει και το δολάριο Αυστραλίας

Στην κρίση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ευρωζώνης, επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθίζηση του δολαρίου της Αυστραλίας ο πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ.


Απαντώντας σε αντιπολίτευση και οικονομολόγους, που τον κατηγορούν ότι επέβαλε έξτρα φόρο στα σούπερ-κέρδη των εταιρειών εξόρυξης ορυκτού πλούτου, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές απώλειες το εθνικό νόμισμα της Αυστραλίας, ο Ραντ δήλωσε: «Όλοι γνωρίζουν πως υπάρχει διεθνής αβεβαιότητα λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης αλλά και της ευρωπαϊκής γενικότερα, και αυτό έχει επιπτώσεις και στο νόμισμά μας».


Την Παρασκευή το πρωί το δολάριο Αυστραλίας έπεσε στα 80,73 σεντς, έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αν και αργότερα ανέκτησε μέρος της αξίας του και έκλεισε στα 82,73 σεντς. Στις αρχές Μαΐου ήταν όμως στα 92,35 σεντ.


Σύμφωνα με φήμες, για να ανακτήσει το αυστραλιανό νόμισμα μέρος της αξίας του μεσολάβησε η Αποθεματική Τράπεζα της χώρας.


Ορισμένοι οικονομολόγοι εκφράζουν την άποψη πως το δολάριο Αυστραλίας ενδέχεται κατά το επόμενο χρονικό διάστημα να πέσει και κάτω των 80 σεντς έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.


Η πτώση της αξίας του αυστραλιανού νομίσματος έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για χιλιάδες Έλληνες που ετοιμάζονται να επισκεφτούν την Ελλάδα για το καλοκαίρι καθώς μειώθηκε η αγοραστική τους δύναμη.