e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

«Βγάζει» και πάλι την Ελλάδα εκτός ευρώ η Citigroup


Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια εξόδου της χώρα μας από το ευρώ, με αφορμή έκθεση της Citigroup, από την οποία προκύπτει ότι η επίλυση του ελληνικού προβλήματος μοιάζει ανέφικτη και η ελληνική έξοδος σχεδόν αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έχει πιθανότητες 50% έως 75% να αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.

Η Citigroup εκτιμά ότι παρότι η τρόικα θα μπορούσε να χορηγήσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είναι απίθανο να συμφωνήσουν στο αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές στο Μνημόνιο.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης – τρόικας θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των 30 δισ. ευρώ του Αυγούστου, και ακόμη και αν η εκταμίευση της δόσης γίνει στο τέλος του καλοκαιριού, ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το νέο τροποποιημένο Μνημόνιο είναι πιθανό να παγώσει τις υπόλοιπες δόσεις στη συνέχεια, επισημαίνεται στην έκθεση της τράπεζας.

Η Citigroup προβλέπει για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα πως θα υποχωρήσει κατά 7,5% το 2012 και κατά 10,1% του ΑΕΠ το 2013. Για το ελληνικό δημόσιο χρέος εκτιμά πως ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί από το 156,5% εφέτος, στο 437,3% το 2013. Για την ανεργία εκτιμά πως θα βρεθεί από το 23,6% εφέτος στο 29% το 2013 και για τον πληθωρισμό προβλέπει πως θα ανέλθει στο 15% το 2013 ως επακόλουθο του νέους νομίσματος που θα υιοθετήσει η χώρα.

Όπως εκτιμά η τράπεζα, για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ πρέπει να αλλάξει ριζικά η πολιτική της κατάσταση, να επιδείξει ικανότητα στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις, να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους της επιβαρύνοντας το δημόσιο τομέα, αλλά και να εξακολουθήσει να λαμβάνει στήριξη από ΔΝΤ και ΕΕ.
dealnews.gr