e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ρομποτικό αεροπλάνο που σώζει ζωές

Το περσινό συνέδριο LinuxCon στην Ιαπωνία έλαβε χώρα λίγο μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι Τοχόκου το Μάρτιο. Στο LinuxCon συζητήθηκε για το πώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση από καταστροφές.

Ένα χρόνο αργότερα, μια ομάδα προγραμματιστών επέστρεψε στο LinuxCon στη Γιοκοχάμα για να ανακοινώσει το OpenRelief, ένα νέο project ανοιχτού κώδικα που αποσκοπεί στην κατασκευή ενός χαμηλού κόστους τηλεχειριζόμενου ρομποτικού αεροπλάνου, το οποίο θα μπορεί να παρατηρεί καταστροφές σε περιοχές που επλήγησαν.

Ο Shane Coughlan, ένας σύμβουλος με έδρα την δυτική Ιαπωνία και συνιδρυτής της OpenRelief λέει ότι εμπνεύστηκε για το έργο από τη συζήτηση που έγινε στο LinuxCon πέρυσι.

Ήταν ένας από τους εθελοντές, υπεύθυνος για προμήθειες στους πληγέντες σε ολόκληρη τη χώρα.

Επίσης, συνεργαζόταν με οργανώσεις αρωγής για επανασχεδιασμό των χαρτών στις πληγείσες περιοχές με χρήση GPS.

Ο Shane Coughlan τόνισε ότι η πρόσβαση σε περιοχές που χτυπήθηκαν σκληρά από το τσουνάμι ήταν περιορισμένη και οι πληροφορίες για τις συνθήκες του οδοστρώματος ήταν επικίνδυνο να συλλεχθούν.

Όταν μοιράστηκε τις εμπειρίες του με το κοινό κάποιος σχολίασε ότι θα ήταν ωραίο να επινοήσει έναν τρόπο για να μεταφέρουν τις πληροφορίες γρηγορότερα και ασφαλέστερα στο κέντρο επιχειρήσεων.
Αυτό ήταν που έκανε τον Coughlan να αρχίσει να σκέφτεται για μια καλύτερη λύση.

Το αποτέλεσμα ήταν το project OpenRelief, μια συνεργατική προσπάθεια 12 επαγγελματιών από όλο τον κόσμο ώστε να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος το οποίο μπορεί να πετάξει μέσα και έξω από τις ζώνες καταστροφής, να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο, να αναγνωρίσει οδικούς χάρτες, ανθρώπους αλλά και εστίες καπνού.

Διάφοροι αισθητήρες θα μετρούν τις καιρικές συνθήκες και την ακτινοβολία.

Αυτές οι κρίσιμες πληροφορίες θα μπορούν στη συνέχεια να αποσταλούν σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στο έδαφος.

Το αεροπλάνο είναι κατασκευασμένο με απλά, φθηνά και ευρείας χρήσης εξαρτήματα και λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Έτσι χρησιμοποιεί ένα BeagleBoard ή ένα Raspberry Pi για “εγκέφαλο”, και τρέχει λειτουργικό Debian 6 στο BeagleBoard (δοκιμάζεται το λειτουργικό Raspbian για το Raspberry Pi).

Το αεροσκάφος ελέγχεται από μια πλακέτα Arduino και λογισμικό ArduPilot για τον αυτόματο πιλότο. Οι εικόνες της κάμερας καταγράφονται από ένα ενσωματωμένο σύστημα της εφαρμογής ανοικτού κώδικα OpenCV.

Μια δεύτερη γενιά σχεδιασμού της ατράκτου του αεροσκάφους είναι σε εξέλιξη (χρησιμοποιώντας το ανοιχτού κώδικα τρισδιάστατο πρόγραμμα σχεδιασμού Blender).

Τα πλήρη σχέδια, οι προδιαγραφές και το λογισμικό του αεροσκάφους θα διατίθενται ελεύθερα.

Το κόστος παραγωγής θα είναι κάτω από 800€ ανά αεροσκάφος.

Έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο πρωτότυπα και αναμένεται να μπει στην παραγωγή μέχρι το Δεκέμβριο.

nooz.gr