e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ιερώνυμος: H κρίση είναι και μια ευκαιρία για να μετανοήσουμε

"Πρέπει να μπει ένας φραγμός σε ό, τι ζητούν οι ξένοι. Δεν θα γίνουμε αποικία" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε συνέντευξή του στο Mega, που προβλήθηκε τη Δευτέρα, εστιάζοντας το πρόβλημα στη διαφορά ορθοδοξίας - προτεσταντισμού.

"Αυτή η κρίση που μας πονάει είναι και μια ευκαιρία για να μετανοήσουμε" ανέφερε, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων "φταίει και το στραβό μας το κεφάλι".

Κύριο μέλημα είναι "να μη μας πιάσει πανικός. Έχουμε περάσει κρίσεις και στο παρελθόν" υπογράμμισε, τονίζοντας ότι "μια μικρή μαγιά ανθρώπων είναι αυτή που θα μας δώσει πρότυπα. Χωρίς πρότυπα μην περιμένετε να υπάρξει ανάπτυξη".






Αναφερόμενος στην εκκλησιαστική περιουσία, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι "υπάρχει προκατάληψη και προπαγάνδα για το θέμα της περιουσίας της Εκκλησίας.", τονίζοντας ότι "η γενίκευση μας οδήγησε εδώ που είμαστε".






"Το 2008 εγώ μίλησα στην ιεραρχία και είπα ότι η περιουσία μας έχει λεηλατηθεί. Έχει μείνει ένα μικρό κομμάτι που είναι δεσμευμένο. Θα πρέπει αυτή την περιουσία να την αξιοποιήσουμε" ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει όπως γινόταν παλαιότερα "που δίναμε περιουσία στους βουλευτές και αυτοί με τη σειρά τους στους κομματάρχες".






Όπως τόνισε "η περιουσία της εκκλησίας έχει στόχο αφενός να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα και αφετέρου να στηρίξει τον άνθρωπο και να διαθέσει τα χρήματα σε έργα αγάπης".






Αναφερόμενος στις περιπτώσεις φιλαργυρίας ορισμένων ιερέων, ανέφερε ότι "ο άνθρωπος δεν χορταίνει ποτέ", τονίζοντας ότι "όσοι παίρνουν χρήματα από μυστήρια είναι εκτροπή και πρέπει να τιμωρούνται".






Μιλώντας για τον ρόλο της εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο "οι εκκλησίες γεμίζουν (...) Ο κόσμος έχει ανάγκη την εκκλησία γιατί είναι ένα λιμάνι".






"Όλοι οι ιεράρχες αγωνίζονται με το δικό τους τρόπο" ανέφερε.






"Η εκκλησία πρέπει να βγει από τα τείχη της και να στηρίξει τις πνευματικές της αναζητήσεις" δήλωσε επίσης.






Θίγοντας το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την "πονηριά" που έκανε, προκειμένου να επισπεύσει το χτίσιμο ενός γηροκομείου. Όπως ανέφερε, στο σημείο όπου ήθελε να χτίσει το ίδρυμα, δεν επιτρεπόταν για άλλο κτίσμα παρά μόνο για επαύλεις και μαντριά.






Μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας με το κράτος, αποφάσισε να πει ψέμματα! Αφού ο νόμος δεν επέτρεπε να χτιστεί ίδρυμα παρά μόνο βίλα, είπε ότι θα χτίσει "βίλα"...






Ο Αρχιεπίσκοπος τα έβαλε και με τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι "και αυτά έχουν ευθύνη και εξυπηρετούν συμφέροντα".






Τέλος, ο κ. Ιερώνυμος σε μια παραίνεσή του προς τους νέους, υπογράμμισε ότι "όποιος δεν κάνει την επανάστασή του δεν είναι ευτυχισμένος".
nooz.gr