Γονική άδεια 4 μηνών με αποδοχές, από 3 που είναι σήμερα και μέχρι 6 χρόνια χωρίς αποδοχές, από 3,5 που είναι σήμερα θα μπορούν να λαμβάνουν οι γονείς σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, από τη Βουλή.
Το δικαίωμα της γονικής άδειας έχει πλέον κάθε εργαζόμενος, ο οποίος έχει συμπληρώσει ένα χρόνο προϋπηρεσία στον ίδιο εργοδότη, ανεξάρτητα από την οικογενειακή του κατάσταση, εκτός από την περίπτωση που έχει στερηθεί ολικά τη γονική μέριμνα.
Με τον προηγούμενο νόμο, γονική άδεια μπορούσε να ζητήσει μόνο ο γονέας που έχει την επιμέλεια.
Εάν ο ένας γονέας πεθάνει ή του αφαιρεθεί η γονική μέριμνα ή δεν έχει κάνει αναγνώριση του παιδιού τότε η γονική άδεια ανατροφής χορηγείται στο διπλάσιο στον άλλο γονέα.
Σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά παιδιά, το δικαίωμα των γονέων είναι αυτοτελές για το καθένα από αυτά με την προϋπόθεση να έχει μεσολαβήσει 1 χρόνος πραγματικής απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη από τη λήξη της άδειας που δόθηκε για το προηγούμενο παιδί.
Μετά τη λήξη της γονικής άδειας ο εργαζόμενος γονέας έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στη θέση εργασίας του και σε περίπτωση που τον απολύσουν επειδή ζητά η έκανε χρήση της γονικής άδειας τότε η απόλυση είναι άκυρη.
Για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι λείπουν από τη δουλειά τους, λόγω γονικής άδειας, οι εργοδότες οφείλουν να υπολογίζουν το χρόνο αυτό ως πραγματική εργασία που δεν επηρεάζει τις αποδοχές τους και τη χορήγηση της ετήσιας άδειας και του επιδόματος αδείας.
Στην περίπτωση που και οι δύο γονείς απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη, μπορούν να επιλέξουν ποιος από τους δύο θα προηγηθεί στην άσκηση του δικαιώματος.
Επίσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι έκτακτες και σοβαρές ανάγκες των γονέων παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες ή άλλη εξίσου σοβαρή νόσο, μέχρι την ηλικία των 18 ετών, καθιερώνεται ειδική άδεια διάρκειας δέκα ημερών, με αποδοχές, κατ΄ έτος, χωρίς άλλη προϋπόθεση.
Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν όλους τους εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες που αποκτούν παιδιά ή έχουν υιοθετήσει ή αναδέχονται παιδιά έως 6 ετών και που απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με οποιαδήποτε σχέση απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου των συμβάσεων ή σχέσεων μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης, της έμμισθης εντολής ανεξάρτητα από τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέχρι τώρα, δικαίωμα γονικής άδειας είχαν οι εργαζόμενους «με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή σχέση έμμισθης εντολής». Πλέον περιλαμβάνονται όλες οι μορφές εργασίας.
Με το νέο νόμο ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο η Οδηγίας 2010/18/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης Μαρτίου 2010, που ζητά την εφαρμογή της συμφωνίας για τη γονική άδεια που υπογράφηκε στις 18 Ιουνίου 2009 από τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων.
nooz.gr