e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Σταρκ: Καλεί την ΕΚΤ να μελετήσει έξοδο από τα έκτακτα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να απορροφήσει γρήγορα την πλεονάζουσα ρευστότητα που διοχέτευσε στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης από τις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης σε περίπτωση που ο υψηλότερος πληθωρισμός καταστήσει αναγκαίο κάτι τέτοιο, σημειώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. «Γνωρίζουμε από τα ιστορικά δεδομένα ότι κάθε ιδιαίτερη ισχυρή επέκταση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας οδηγεί σε πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».


Η πλεονάζουσα ρευστότητα από τα δάνεια των τριών ετών της ΕΚΤ αντανακλάται ήδη στις πρώτες ύλες και τις τιμές παγίων, αναφέρει ο κ. Σταρκ.

Η ΕΚΤ διοχέτευσε πάνω από 1 τρισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο των δύο πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης με δάνεια τριών ετών που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο και το Φεβρουάριο.

Παράλληλα κάλεσε την ΕΚΤ να διαμορφώσει άμεσα μια στρατηγική για την έξοδο από τα έκτακτα μέτρα ρευστότητας. "Μια κεντρική τράπεζα θα πρέπει πάντα να εξετάζει την έξοδο της σε διαφορετικά σενάρια, ιδίως όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα πολιτικής", δήλωσε.

Ο κ. Σταρκ παραιτήθηκε από την ΕΚΤ το περασμένο έτος έχοντας εκφράσει την αντίθεση του στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέγεθος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως αναφέρει η Handelsblatt.
dealnews.gr