e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κίνητρο στους ιδιώτες για να... σωθούν οι τράπεζες;


Την παροχή ενός ειδικού κινήτρου, το οποίο θα δοθεί προς τους ιδιώτες μετόχους τους, προκειμένου να δελεασθούν και να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών τους, ζητούν τις τελευταίες ώρες, μετ' επιτάσεως, οι τραπεζίτες από την κυβέρνηση γενικότερα και το υπουργείο Οικονομικών ειδικότερα.

Ωστόσο, όταν ερωτώνται σχετικά, δεν είναι σε θέση να απαντήσουν τι είδους κίνητρο θα μπορούσε να είναι αυτό, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχει φορολογικό χαρακτήρα. Περισσότερες λεπτομέρειες, όμως, δεν γίνονται γνωστές.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επισήμως, το θέμα δεν είναι ακόμα υπαρκτό. Ανεπισήμως, όμως, ψελλίζουν κάτι για τις σχετικές συζητήσεις που εξελίσσονται.


Αντιθέτως, οι τραπεζίτες μιλούν «ανοικτά» για το θέμα, υπό την έννοια ότι «επιβάλλεται να γίνει η σχετική πρόβλεψη». Μάλιστα, όταν το εν λόγω κίνητρο χαρακτηρίζεται από τρίτους ως «μπόνους», δυσαρεστούνται, υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν λάθος να το δούμε έτσι». Κι υπενθυμίζουν ότι: α) η αγορά αυτή τη στιγμή δεν έχει ίχνος ρευστότητας ενώ β) βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει μέσα στο καλοκαίρι καμιά 10αρία τράπεζες θα βγουν να κάνουν αύξηση κεφαλαίου, για να σώσουν την κεφαλαιοποίηση τους.

Οπότε, αν δεν δοθεί κίνητρο, όπως αναρωτιούνται, από πού θα βρεθούν τα λεφτά; Εκτός και – καταλήγουν – λύση είναι η κρατικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο σύνολο του ...
dealnews.gr