e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ψάχνουν με το τσιμπιδάκι 200 εκατ. ευρώ


Σε αναζήτηση 200 εκατ. ευρώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου και η τρόικα των πιστωτών μας, προκειμένου να κλείσει οριστικά το δεύτερο Μνημόνιο της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό είναι το ποσό το οποίο χωρίζει τις δύο πλευρές και αφορά στα λεφτά που πρέπει να εξοικονομηθούν για να γίνει η υπό όρους μείωση των επικουρικών συντάξεων, όπως απαιτεί η ΝΔ. αρχικά το ποσό αυτό ήταν 300 εκατ. ευρώ, αλλά 50 εκατ. βρέθηκαν από νέες περικοπές στην άμυνα, κι άλλα 50 εκατ. ευρώ από κάποια άλλα μικρότερα «ψαλιδίσματα».

Η άποψη του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι πως «ο κ. Παπαδήμος μπορεί να αποδείξει πόσο καλός διαπραγματευτής είναι τώρα, γλιτώνοντας αν μπορεί ολόκληρο το ποσό».

Ωστόσο, η τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να χαρίσει ούτε ένα ευρώ. Κι αυτό το αντιλήφθηκαν όλοι όσοι παρακολούθησαν τη διαπραγμάτευση μαζί της, μέχρι στις 6 τα ξημερώματα σήμερα.

Ο κ. Τόμσεν και οι συν αυτώ, μετρούν και την παραμικρή παραχώρηση και δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να την κάνουν. Και ίσως χρειαστεί τελικώς πολιτική παραίτηση, άνωθεν, για να ξεκολλήσει το ζήτημα. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει σημειωθεί κι όλοι περιμένουν.

Κατά τα άλλα, ο κ. Βενιζέλος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του το πλήρες κείμενο της σκληρής συμφωνίας, που θα αλλάξει τη μορφή της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Η κ. Αγκελα Μέρκελ ενημερώθηκε ήδη σχετικά από τον κ. Λουκά Παπαδήμο, όπως και όλα τα κορυφαία στελέχη της Κομισιόν και της ΕΕ και δεν απομένει παρά η τυπική επικύρωση από το Eurogroup.

Αν μας δοθεί ως μπόνους και το «χάσμα» των 200 εκατ. ευρώ, τότε το κλίμα ίσως να βελτιωθεί κάπως...


dealnews.gr