e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα κινήθηκε το Δεκέμβριο ανοδικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 70,4 μονάδες (από 68,6 μονάδες).


Το ΙΟΒΕ, αποδίδει τη βελτίωση στις οριακές βελτιώσεις στις επιχειρηματικές προσδοκίες στις Κατασκευές και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αντίθετα, στη Βιομηχανία και στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών, ενώ στις Υπηρεσίες η αρνητική μεταβολή είναι οριακή.

Όπως είχε προβλεφθεί στο προηγούμενο δελτίο, αναφέρει το ΙΟΒΕ, η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας οδήγησε πράγματι σε οριακή έστω βελτίωση του κλίματος, παρόλο που οι αβεβαιότητες παραμένουν.


Η προσαρμογή στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται εν όψει και της οριστικοποίησης των παραμέτρων της νέας δανειακής σύμβασης συνεχίζεται για την ελληνική κοινωνία.

Οι πολιτικές της «επόμενης δόσης» εξακολουθούν να κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο, σε βάρος μιας πιο συνεκτικής μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που θα μπορούσε να εξηγήσει με σαφήνεια τα προβλήματα, να αναδείξει την απουσία εύκολων λύσεων και να επισημάνει τις επιλογές που πρέπει να γίνουν, αγνοώντας βραχυπρόθεσμες ωδίνες, αλλά με στόχο τα μεσοπρόθεσμα οφέλη, συμπληρώνει το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αντίθετα να καταγράφουν μικρή αποκλιμάκωση.

- στις Υπηρεσίες, πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, εξελίξεις οι οποίες αντισταθμίζονται από την άμβλυνση των αρνητικών προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.



- στο Λιανικό Εμπόριο, οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και ιδιαίτερα οι προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο διευρύνονται, ενώ τα αποθέματα αποκλιμακώνονται ήπια.

- στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν άνοδο, ενώ οριακή βελτίωση σημειώνεται και στις εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται οριακά. Τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζει η βελτίωση στην πρόθεση για αποταμίευση, μετά το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Νοεμβρίου, ενώ οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας καταγράφουν οριακή επιδείνωση, σημειώνοντας όμως νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ.
dealnews.gr