e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Goldman Sachs: Σε 15 χρόνια ανταγωνιστική η Ελλάδα

Σε βάθος 15ετίας βλέπει επάνοδο της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα η Goldman Sachs. Τόσο θα διαρκέσει σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα η προσαρμογή που απαιτείται ώστε να καταστεί βιώσιμη η καθαρή διεθνής επενδυτική θέση της χώρας μας.

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Goldman Sachs, μεγάλο μέρος των περιφερειακών ανισορροπιών στην ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να εξομαλυνθεί μέσω τεχνικής υποτίμησης που θα βελτίωνε τη θέση κρατών όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία σε σχέση με κράτη του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs η Πορτογαλία θα απαιτήσει τη μεγαλύτερη πραγματική υποτίμηση περίπου κατά 45%, ενώ η Ελλάδα, λόγω των εξαγωγικών της επιδόσεων, φαίνεται να έχει μικρότερη ανάγκη προσαρμογής (περίπου 35%), συγκρίσιμη με εκείνη της Ισπανίας.

Για την Ελλάδα η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως θα απαιτείτο μια 15ετής προσαρμογή κατά τη διάρκεια της οποίας οι τιμές θα πρέπει να αυξάνονται λιγότερο ή ακόμα και να υποχωρούν σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η αντίστοιχη προσαρμογή θα διαρκούσε περίπου 3 χρόνια στην Ιρλανδία, 8 χρόνια στην Ιταλία και την Ισπανία, και σχεδόν 20 χρόνια στην Πορτογαλία.
dealnews.gr