e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Βλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού η ΕΚΤ

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη το 2012. Σύμφωνα με την ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί με το νέο έτος.

«Το τεταμένο κλίμα στις χρηματοοικονομικές αγορές εξακολουθεί να καταπνίγει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και οι προοπτικές παραμένουν αμφίβολες λόγω της υψηλής αβεβαιότητας και του σημαντικού κινδύνου επιδείνωσης των συνθηκών», ανέφερε στο μηνιαίο δελτίο της η ΕΚΤ, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε στις 8 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι κοστολογικές, μισθολογικές και τιμολογιακές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν λογικά μέτριες κατά το χρονικό διάστημα που αφορά τη χάραξη πολιτικής. Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να διατηρηθεί πάνω από το 2% για αρκετούς μήνες, πριν υποχωρήσει κάτω από το 2%», επισημαίνεται.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιό της για δεύτερο μήνα στη σειρά, στο 1%. Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2012 στο 0,3% από 1,3% και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σε ένα μέσο 2% το ερχόμενο έτος και στο 1,5% το 2013 από 3% σήμερα.


dealnews.gr