e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Απεβίωσε ο "Λόγιος των Αργοναυτών" του Νότου

Η ομογένεια της Μελβούρνης θρηνεί τον θάνατο του εκπαιδευτικού, συγγραφέα και ερευνητή Μάκη Κασαπίδη, που έχει χαρακτηριστεί ο κατ’ εξοχήν «Λόγιος των Αργοναυτών» του Νότου.

Φιλόλογος και λάτρης του ποντιακού Ελληνισμού της Αυστραλίας, έσκυψε πάνω στον Ελληνισμό των Αντιπόδων και αφουγκράστηκε τον παλμό του, ένιωσε τις ανησυχίες του, συμμάχησε με τις προσδοκίες του και συστράτευσε σε ό, τι έντιμο και αληθινό είχαν να προτάξουν πάνω από 50.000 Πόντιοι Έλληνες που εκπατρίστηκαν για δεύτερη φορά και έκαναν την Αυστραλία προορισμό του εποικισμού τους και πηγή των ονείρων τους.

Γεννήθηκε σε μια φτωχική αγροτική οικογένεια προσφύγων που είχε εγκατασταθεί στην Ποντοκερασιά, ένα δύσβατο χωριό του Νομού Κιλκίς.

Μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1969 και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε διάφορα σχολεία, έγραψε άρθρα στον ομογενειακό τύπο και το 1999 προσκαλείται από το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) να προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του και πρωτοστατεί στην ίδρυση του Ινστιτούτου Ποντιακών και Μικρασιατικών Μελετών ως πυλώνα έρευνας και μελέτης του ΕΚΕΜΕ.

Με την ιδιότητα αυτή οργανώνει σεμινάρια, συνδιοργανώνει συνέδρια για το διωγμό των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, συμμετέχει σε συμπόσια και δημόσιες διαλέξεις, κινείται για να διαδώσει το μήνυμα του ξεριζωμού και της Ανάστασης των Ποντίων Ελλήνων.

Με την ιδιότητα του επιστημονικού συνεργάτη του ΕΚΕΜΕ συγγράφει τη βιογραφική μονογραφία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, π. Μητροπολίτη Τραπεζούντος και Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Το έργο αυτό κυκλοφορεί από το ΕΚΕΜΕ το 2004 με τίτλο «Χρύσανθος: Ο Αρχιερέας - Εθνάρχης των Ποντίων».

Στην περίοδο 2004-2007 συνεχίζει τις έρευνές του για τον ποντιακό Ελληνισμό των Αντιπόδων και εκδίδει με συνεργασία του ΕΚΕΜΕ και του Εκδοτικού Οίκου Κυριακίδη της Θεσσαλονίκης το βιβλίο του «Οι Αργοναύτες στους Αντίποδες του Νότου».
nooz.gr