e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Βαριά και... ασήκωτα πρόστιμα 5 δισ. από το ΣΔΟΕ

Σε χρονιά του... ΣΔΟΕ τείνει να αναδειχθεί το 2011, με τους της «ράμπο» της εφορίας να έχουν «πέσει» για τα καλά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, επιβάλλοντας πρόστιμα που αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Μέσα στο 2011 δόθηκε εντολή για να ελεγχθούν συνολικά πάνω από 4.850 φορολογούμενοι κα ελέγχθηκαν περισσότερες από 65.000 φορολογικές υποθέσεις (ΦΠΑ, εισόδημα, ΚΒΣ, παρακρατούμενοι φόροι κλπ). Από αυτές, το ΣΔΟΕ αποκάλυψε 28.500 κρούσματα φοροδιαφυγής, για τα οποία βεβαιώθηκαν πρόστιμα και διατάχθηκε τακτικός έλεγχος στα βιβλία των παραβατών.


Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, θα επιτευχθεί τελικά ο ετήσιος στόχος που είχε θέσει η ηγεσία του ΣΔΟΕ, αφού μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο είχαν επιβληθεί πρόστιμα 4,2 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή βεβαιώθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2010.


Εκ των 5 δισ. ευρώ, στα κρατικά ταμεία υπολογίζεται να μπουν τελικά τουλάχιστον τα 2,5-3 δισ. αφού, όπως εξηγούν στελέχη του ΣΔΟΕ, ακόμα και αν όλοι οι παραβάτες προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τουλάχιστον το 50% του προστίμου, όπως απαιτεί ο νόμος, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες προσφυγής στα φορολογικά δικαστήρια.

Η «καμπάνα» του ΣΔΟΕ έπεσε ιδιαίτερα βαριά στους παραβάτες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για κάθε 1 ευρώ που απέκρυψαν, «έφαγαν» σχεδόν 9 ευρώ σε πρόστιμα. Μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο οι έρευνες του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν αδήλωτη φορολογητέα ύλη ύψους 447 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι ποινές που επιβλήθηκαν όμως άγγιξαν τα 3,7 δισ. ευρώ.

Όπως αναδεικνύεται από τους ελέγχους οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν την προσπάθεια απόκρυψης ΦΠΑ, που ξεπέρασε τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 340 εκατ. ευρώ αφορούν σε μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και αδήλωτο εισόδημα.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα που επιβλήθηκαν με βάση τα στοιχεία Νοεμβρίου ήταν τα ακόλουθα:


- 2,6 δισ. ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μη έκδοση παραστατικών, παράλειψη καταχώρησης πελατών και συναλλαγών, υπερτιμολογήσεις-υποτιμολογήσεις κλπ.

- 637 εκατ. ευρώ για μη απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.
dealnews.gr