e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Πόνοι στη μέση; Σηκωθείτε και ασκηθείτε!


Κίνηση και ενεργητικότητα είναι η θεραπεία για τους πόνους στη μέση, σύμφωνα με νέα νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, η οποία ανατρέπει τη μέχρι σήμερα επιλογή της ανάπαυσης.

Οι ερευνητές της Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ, με επικεφαλής της Ολάγια Κοντρέρας του Τμήματος Ορθοπεδικής εξέτασαν ασθενείς που υπέφεραν από ισχυρούς πόνους στη μέση, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες.

Στη μία ζήτησαν να συνεχίσουν να κινούνται στο μέτρο του δυνατού, ενώ στους άλλους επέτρεψαν να αναπαυθούν. Και από τις δύο ομάδες ζήτησαν να κρατήσουν αναλυτικό ημερολόγιο, όπου κατέγραφαν όλες τους τις κινήσεις και την εξέλιξη του πόνου και την ψυχική τους διάθεση.



Όσοι παρέμειναν σωματικά ενεργοί, η κατάστασή τους βελτιώθηκε πιο σύντομα από εκείνους που επέλεξαν να αναπαυθούν.

Αν κανείς υποφέρει από οξύ πόνο στην μέση του, θα έπρεπε να προσπαθήσει να παραμείνει ενεργός όσο είναι δυνατό και να συνεχίσει τη ρουτίνα των καθημερινών δραστηριοτήτων του στο μέτρο του εφικτού.

Αν δεν υπάρχει συνεχής κίνηση, είναι εύκολο να παγιδευτεί κανείς σε ένα καθοδικό σπιράλ, όπου η αδράνεια, σε συνδυασμό με τον πόνο, είναι πιθανό -στο χειρότερο σενάριο- να μετατραπεί σε μακρόχρονη αδυναμία και σε ανικανότητα εργασίας, πράγμα που τροφοδοτεί περαιτέρω την κατάθλιψη και τον πόνο", ανέφερε επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό για θέματα πόνου "Clinical Journal of Pain". Όπως διαπιστώθηκε επίσης, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν πάντα τις υποκείμενες ψυχο-κοινωνικές αιτίες των προβλημάτων πόνου στην μέση και να τους συμβουλεύουν να μη μένουν παθητικοί, αλλά να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο.
nooz.gr