e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Βρετανία: Νωρίτερα αναπτύσσεται ο εγκέφαλος των μωρών

Αρκετά νωρίτερα από όσο θεωρούσαν οι επιστήμονες, τα μωρά μπορούν να αναγνωρίσουν τις φωνές και τη συναισθηματική κατάσταση του περιβάλλοντός τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σε βρετανικά επιστημονικά περιοδικά.



Οι ερευνητές μελέτησαν τον εγκέφαλο 21 κοιμισμένων μωρών ηλικίας τριών έως επτά μηνών με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), διαπιστώνοντας πως ανταποκρίνονταν διαφορετικά, ανάλογα με το συναισθηματικό περιεχόμενο των φωνών και των ήχων του περιβάλλοντός τους, όπως γέλια, κλάματα, τρεχούμενο νερό κ.α.

Η ανακάλυψη αυτή ήρθε να ανατρέψει τα όσα μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένα, καθώς δεν είχε διαπιστωθεί πως ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται τόσο γρήγορα.

Επιπλέον, προστίθεται ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της επιστήμης, προκειμένου να διαπιστωθούν νευροψυχολογικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένεια ή ακόμα και να διαπιστωθεί αν ο εγκέφαλος έχει αυτιστική λειτουργία.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής των ερευνητών κ. Μέρφι, θα είναι και μια χρήσιμη πληροφορία για τους νέους γονείς, ώστε να αποφεύγουν διαπληκτισμούς ή άλλες λειτουργίες που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία του μωρού τους, ακόμα κι αν αυτό κοιμάται.

Αυτό που μένει πλέον να ερευνηθεί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται τόσο γρήγορα, κάτι που, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες αποδίδουν στο γεγονός ότι ο άνθρωπος ως εξελικτικό ον, από την πρώτη στιγμή της γέννησής του βρίσκεται σε εγρήγορση για λόγους επιβίωσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ: Παύλος Δρακόπουλος






Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέκλαν Μέρφι του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College του Λονδίνου και την δρα Έβελιν Μέρκιουρ του University College του Λονδίνου απέδειξαν πως τα μωρά ήδη από την ηλικία των τριών μηνών, μπορούν να ανταποκριθούν στα συναισθήματα εκφράζονται στις ανθρώπινες φωνές, ακόμα και αν κοιμούνται.