e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αρμένιοι και Παλαιστίνιοι μοιράστηκαν το έκτο βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Η διεθνής διάκριση της UNESCO


Η εικόνα και το πνεύμα της Μελίνας κυριάρχησαν το βράδυ της Τρίτης στην UNESCO, στην απονομή των διεθνών βραβείων «Μελίνα Μερκούρη: Για την προστασία και διαχείριση των πολιτιστικών τοπίων».
Το φετινό, έκτο βραβείο απονεμήθηκε σε Παλαιστίνιους και Αρμένιους: Για το πολιτιστικό τοπίο Battir της Παλαιστίνης και το Μουσείο Reserve Garni των Αρμενίων. Ειδικός έπαινος απονεμήθηκε στο τοπίο Wadi Hanifa της Σαουδικής Αραβίας.

Στη μεγάλη οθόνη της αίθουσας τελετών, με φόντο τον Παρθενώνα, καθ' όλη τη διάρκεια των ομιλιών προβαλλόταν στιγμιότυπο με τη Μελίνα Μερκούρη να χαιρετάει χαμογελαστή κρατώντας ένα μπουκέτο αγριολούλουδα στο χέρι.

«Η Μελίνα Μερκούρη ήταν ηθοποιός, αγωνίστρια, μια γυναίκα με πολιτικές πεποιθήσεις, που πίστευε ότι ο πολιτισμός δεν είναι κάτι το ξεχωριστό αλλά ότι διαποτίζει όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Θα τη θυμόμαστε μέσα από το έργο της» είπε στην προσφώνησή της η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα.

Η Ιρ.Μπόκοβα, ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία της στη διοργάνωση των βραβείων, «παρά τις δύσκολες στιγμές των ημερών».

Ο Έλληνας πρέσβης στην UNESCO, Θεόδωρος Πασσάς, δήλωσε ότι η οργάνωση των βραβείων, παρ' όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αποτέλεσε «μία πράξη πίστης, μία πράξη αισιοδοξίας».

Μιλώντας για τη Μελίνα Μερκούρη, σημείωσε ότι με τη δράση της απέδειξε ότι ήταν άνθρωπος με οράματα και όχι κάποια που απλώς διαχειριζόταν καταστάσεις.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μουνίρ Μπουχενάκι μίλησε για τον συνδυασμό «ειρήνης και αρμονίας», που ερμηνεύεται μέσα από τα βραβεία «για το πολιτιστικό τοπίο» και που κατά τη γνώμη του ήταν η μόνιμη αναζήτηση της Μελίνας.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρώτη γνωριμία του μαζί της το 1982 στην Ύδρα, όπου είχε οργανώσει σεμινάριο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Μετά την απονομή, το κοινό χειροκρότησε τους Έλληνες μουσικούς, Γιάννη Βακαρέλη στο πιάνο και το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο – Γιώργος Δεμερτζής (βιολί), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Νταβίντ Μπόγκοραντ (βιόλα) και Αγγελος Λιακάκης (τσέλο) –, που ερμήνευσαν κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μπραμς.
ta nea