e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αναγκαίο το γερμανικό «ναι» στην επιλογή του επόμενου προέδρου της ΕΚΤ, λέει το Βερολίνο

Το Παρίσι «ψηφίζει» τον Ντράγκι


Δεν θα διοριστεί διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ εάν δεν συμφωνήσει η Γερμανία, ξεκαθάρισε την Τετάρτη το Βερολίνο, ενώ η ΕΕ μπαίνει στην τελική ευθεία για την επιλογή του επόμενου επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούνιο.

Υπέρ του Ιταλού Μάριο Ντράγκι τάχθηκαν ανοικτά Ρώμη και Παρίσι την Τρίτη, ενώ το περιβάλλον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ντράγκι είναι αποδεκτή επιλογή -αν και η Γερμανίδα καγκελάριος αποφεύγει μέχρι στιγμής να προσφέρει την στήριξή της.

«Δεν θα υπάρξει διορισμός στην προεδρία της ΕΚΤ χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας» δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, χωρίς όμως να κάνει σχολιάζει συγκεκριμένα την επιλογή Ντράγκι.

Ο επόμενος πρόεδρος, συνέχισε, θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια: «Αναζητούμε ένας έμπειρο άνθρωπο που θα συμμερίζεται τις αντιλήψεις μας περί σταθερότητας των τιμών (...) και που θα ξέρει σε ποιο σημείο είναι σημαντικό να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις από τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες» σημείωσε.

Η θητεία του νυν προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Ο διάδοχός του θα πρέπει να οριστεί επισήμως τον Ιούνιο, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι πρότινος, ως πιθανότερος διάδοχος του Τρισέ θεωρείτο ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Άξελ Βέμπερ. Η παραίτησή του όμως το Φεβρουάριο, με ισχύ από τις 30 Απριλίου, τον έθεσε και εκτός του αγώνα για την προεδρία της ΕΚΤ.

Την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά τη συνάντησή τους στη Ρωμή, δήλωσαν ανοικτά την στήριξή τους στον Ιταλό Μάριο Ντράγκι.

«Είναι προφανές ότι ο Νικολά Σαρκοζί δεν πήρε θέση δημοσίως χωρίς να ξέρει τι σκεφτόταν το Βερολίνο» σχολίασε ο Μάρκο Βάλι, οικονομολόγος της UniCredit.

Η πιθανότητα διορισμού ενός Ιταλού στην κεφαλή της ΕΚΤ είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια στο γερμανικό Τύπο -πριν από μερικούς μήνες μάλιστα, η ταμπλόιντ εφημερίδα Bild έγραφε πως «ο πληθωρισμός είναι για τους Ιταλούς ότι και η σάλτσα ντομάτα για τα ζυμαρικά τους».

Στη συνέχεια όμως οι οικονομικές εφημερίδες υπερασπίστηκαν τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ιταλίας απέναντι στις επιθέσεις που δεχόταν. «Υπάρχουν πολλά εγκώμια (για τον Ντράγκι) στον εξειδικευμένο Τύπο» παραδέχτηκε ο Ζάιμπερτ.
ta nea