e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Οι κυπριακές τράπεζες μπορούν να αντέξουν ένα μεγάλο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, λέει ο Αθ. Ορφανίδης

Λέει «όχι» στην αναδιάρθρωση


Οι κυπριακές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν ακόμα και ένα μεγάλο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ευρωτράπεζας ότι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν επιζήμια για την Ευρωζώνη. Σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το 2010, ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση για να αντέξει ένα ενδεχόμενο σοκ.


Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανό «κούρεμα» 50% των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Ορφανίδης παραδέχτηκε ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα επηρεάσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, της Ευρωζώνης αλλά και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

«Θα χτυπηθούν σίγουρα και θα υπάρξει απώλεια των μετόχων σε όλες τις χώρες τις Ευρωζώνης, γι' αυτό δεν είναι καλή ιδέα και δεν πρέπει να παροτρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημείωσε.

Ο κ. Ορφανίδης επανέλαβε με έμφαση ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαθέτει επαρκή κεφάλαια για να ανταπεξέλθει ακόμη και σε μία «μεγάλη» αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, προσθέτοντας ότι «δεν θα πρέπει να βάζουμε τροχοπέδη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, εκτιμήσεις μεγάλου οίκου αξιολόγησης, χωρίς όμως να τον κατονομάσει, σύμφωνα με τις οποίες οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν τόσο μεγάλα κεφάλαια, που δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιοποίηση σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα ευρωεπιτόκια, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, αν επιδεινωθούν και άλλο οι προοπτικές για τον πληθωρισμό φέτος.


«Αν επιδεινωθεί η εικόνα που έχουμε για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σε σχέση με αυτήν που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες, τότε σίγουρα θα απαιτηθεί νέα προσαρμογή, γαιτί πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών στο σύνολο της Ευρωζώνης», σημείωσε.


ta nea