e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Οι οίκοι αξιολόγησης «απειλούν» να διακόψουν τις αξιολογήσεις στην ευρω-περιφέρεια

Κλιμακώνεται η σύγκρουση


Κλιμακώνεται η σύγκρουση των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης με την Ευρώπη, καθώς προειδοποιούν ότι ενδέχεται να διακόψουν την κάλυψη υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών, εάν η ΕΕ επιμείνει στο σχέδιο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους για ενδεχόμενες λανθασμένες κρίσεις τους.Σε έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, η Standard & Poor's εκφράζει τις ανησυχίες της, λέγοντας ότι μία «νέα νομική ευθύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό των αξιολογήσεων για υπερχρεωμένα κράτη».


«Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι φτιαγμένες για να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη», είπε μάνατζερ της αγοράς αργά την Τετάρτη.«Τους κινδύνους πρέπει να τους αναλαμβάνουν οι επενδυτές», συμπλήρωσε.

Οι τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και των τριών μεγάλων οίκων έχουν αυξηθεί μετά την απόφαση της Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Πορτογαλία και να βάλει στην Ελλάδα σε χαμηλότερη αξιολόγηση και από την Αίγυπτο.

Η Moody's και η Fitch έχουν υποβαθμίσει και αυτές ορισμένες χώρες της Εευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους οίκους αξιολόγησης, οι αποφάσεις των οποίων έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις χρηματαγορές και το κόστος δανεισμού των κρατών, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να τους καταστήσει νομικά υπεύθυνους σε περίπτωση που μία υποβάθμιση αποδειχθεί λανθασμένη. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, ο τρόπος που κάτι τέτοιο θα αποδεικνύεται.

Οι οίκοι αξιολόγησης αντιδρούν στην εν λόγω πρόταση, καθώς ανησυχούν ότι ίσως εγερθούν αξιώσεις από χιλιάδες ομολογιούχους, απειλώντας ότι ίσως αναγκαστούν να διακόψουν εντελώς την αξιολόγηση ορισμένων κρατών.
ta nea