e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

«Θα συνεχιστεί η απώλεια επιχειρηματικού δυναμικού»

''Για το 2011 αναμένεται να συνεχιστεί η απώλεια επιχειρηματικού δυναμικού. Ήδη οι διακοπές επιχειρήσεων στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο έχουν αυξηθεί κατά 50% μεταξύ των ετών 2009 - 2010'' δηλώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Π. Ραβάνης σε δήλωσή του για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το 2011.''Ευχή όλων βεβαίως'' συνέχισε ''είναι ο τελικός απολογισμός να καταλήξει θετικός για τον τόπο και την οικονομία και να οδηγηθούμε στον επιδιωκόμενο εκσυγχρονισμό με αλλαγή αντιλήψεων, εξορθολογισμό στη λειτουργία του τομέα Υγείας, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και σε ένα αποτελεσματικότερο κράτος να ανακοπεί το κύμα ανεργίας, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και κύρια να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να γίνει φιλικότερο για το επιχειρείν. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν φανεί τέτοια σημάδια.


Σε επίπεδο επιχειρήσεων, θα έλεγα ότι με τη δεδομένη αριθμητική συρρίκνωση για το νέο έτος, δημιουργείται μία μικρή βελτιωτική τάση για τις εναπομένουσες επιχειρήσεις, να αυξήσουν το μερίδιο τους στην πίτα της αγοράς, που και αυτή βεβαίως έχει περιοριστεί δραματικά''.

Ο κ. Ραβάνης σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να επιβιώσουν ευκολότερα είναι εκείνες που δεν έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις τράπεζες, αυτοχρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες τους και δεν έχουν υψηλές αναλογικές δαπάνες ενοικίων και μισθολογικού κόστους και όπως τόνισε ''αυτές οι επιχειρήσεις δυστυχώς είναι όλο και λιγότερες''.

Εκτιμά, κατ' επέκταση, ότι το προφίλ της βιοτεχνικής επιχείρησης προσαρμόζεται στη κρίση και διαφοροποιείται, ακολουθώντας πρότυπα του παρελθόντος σε μια πορεία οπισθοδρόμησης. ''Απασχολεί λιγότερη εξαρτημένη εργασία, κάνει χρήση ευέλικτων μορφών εργασίας και τείνει περισσότερο προς επιχειρήσεις οικογενειακής μορφής''.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας, οι κακές τραπεζικές πρακτικές, η ασυνέπεια του Δημοσίου και ΟΤΑ στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, το έλλειμμα κεφαλαίων αναπτυξιακού προσανατολισμού με προσιτά επιτόκια και η ευελιξία πολιτικής (π.χ. συμψηφισμός υποχρεώσεων απαιτήσεων Δημοσίου).

''Εκείνο που χρειάζονται είναι συγκροτημένη πολιτική, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες τους για την οποία δεν υπάρχουν σημάδια προς το παρόν.

Εύχομαι και ελπίζω τον καινούργιο χρόνο να καμφθεί η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να αρχίσουν να παρουσιάζονται τάσεις σταθεροποίησης ώστε να μπορέσουμε να ατενίσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της χώρας και των συμπολιτών μας, οι οποίοι σήμερα είτε ως επιχειρηματίες είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως συνταξιούχοι βιώνουν ένα βαρύ κλίμα ανασφάλειας για ένα μέλλον που δύσκολα μπορούν να προβλέψουν'' κατέληξε ο κ. Ραβάνης.

dealnews.gr