Άντληση ρευστότητας από το εξωτερικό
Στη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει το 2011 στην έκδοση ομολόγων της Διασποράς σε ομογενείς του εξωτερικού αναφέρεται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, την Πέμπτη.Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επανέλθει στις αγορές μέσα από εναλλακτική οδό, κινητοποιώντας τα 11 εκατομμύρια Ελλήνων ομογενών του εξωτερικού.
Όπως τονίζεται, η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα του Ισραήλ και της Ινδίας που στο παρελθόν είχαν εκδώσει ομόλογα της Διασποράς προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη υποδομών. Μάλιστα, το Ισραήλ έχει αντλήσει συνολικά 31 δισ. δολάρια από τα εν λόγω ομόλογα.
«Η διασπορά έχει πολύ πλούτο και η Ελλάδα έχει μια αρκετά μεγάλη διασπορά», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει μελετήσει τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης. «Το ερώτημα είναι το εάν οι Έλληνες της διασποράς θέλουν να επενδύσουν στη χώρα και πόση εμπιστοσύνη έχουν στην ανάκαμψή της», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το δημοσίευμα επικαλείται και την άποψη καθηγητή Οικονομικών στο Vanderbilt University, σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει 10 δισ. δολάρια από ομόλογα της διασποράς. «Το κλειδί της επιτυχίας έγκειται στο ύψος της απόδοσης που θα προσφερθεί στους Έλληνες της διασποράς ώστε να αποφασίσουν να επενδύσουν/στηρίξουν την ελληνική οικονομία», δήλωσε.
Ακόμη, αναφέρει πως τα αρχικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση ομολόγων της Διασποράς το φθινόπωρο ματαιώθηκαν. Σημειώνει ακόμη πως σε ρώτημα που έθεσε στο πρακτορείο στον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχειρίσεις Δημοσίου Χρέους Π.Χριστοδούλου για το πότε θα εκδοθούν τα ομόλογα, εκείνος αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011 που ψηφίσθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, μέσα στο επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση και διάθεση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό στις τοπικές αγορές της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.
«Εάν οι συνθήκες βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του 2011 και το κόστος δανεισμού περιορισθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο θα εξετασθεί το ενδεχόμενο διενέργειας μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού με προσφυγή στις αγορές. Παράλληλα με την παρακολούθηση των αγορών για ενδεχόμενο δανεισμό, σχεδιάζεται η έκδοση και διάθεση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο ευρύ επενδυτικό κοινό στις τοπικές αγορές της Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση ομολόγων Διασποράς θα απαιτήσει τουλάχιστον πέντε μήνες για να υλοποιηθεί, ενώ ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ομολόγου.
Σε κάθε περίπτωση οι τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες δεν επιτρέπουν την άντληση μεσομακροπρόθεσμων δανειακών κεφαλαίων από τις αγορές και οι δανειακές ανάγκες για το 2011 θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο μέσω του δανείου του Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.
Βάσει του μηχανισμού, η χρηματοδότηση προβλέπεται ότι θα ανέλθει το 2011 σε 40 δισ. ευρώ.
ta nea