Αντιμέτωπος με δύο κρίσιμες ψηφοφορίες, στη Γερουσία (Άνω Βουλή) και την Βουλή, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, βρίσκεται την Τρίτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να μην διακινδυνεύσουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας, θέτοντας παράλληλα το δίλημμα «ψήφος εμπιστοσύνης ή πρόωρες εκλογές».
Στην παρέμβασή του στην ιταλική Γερουσία το πρωί της Δευτέρας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τις κεντροδεξιές δυνάμεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνησή του.
«Ο κύριος στόχος μας είναι η ενότητα των μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων και του λαού που εκπροσωπούν» τόνισε, σημειώνοντας: «Δεν αγνοήσαμε τη λαϊκή εντολή. Κάθε κριτική είναι δυνατή και επιτρεπτή, όχι όμως η οριστική ρήξη».Δήλωσε, επίσης, έτοιμος να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του την αλλαγή του εκλογικού νόμου -αίτημα της αντιπολίτευσης- να προωθήσει τη μείωση του συνολικού αριθμού των βουλευτών και να εργαστεί ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές στο εσωτερικό της ιταλικής κεντροδεξιάς.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβη στο μέγαρο της Βουλής, για να ζητήσει από τους 630 βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Εκεί, όπως μετέδωσε το BBC, δήλωσε πρόθυμος να δεχθεί στις τάξεις της κυβέρνησής του τους «αντάρτες» βουλευτές που είχαν αποχωρήσει. Τόνισε, ωστόσο, ότι εάν δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της Ιταλίας.
Η στήριξη της Γερουσίας στον Καβαλιέρε, θεωρείται δεδομένη, αλλά σε ό,τι αφορά τη Βουλή, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα. Σύμβουλοι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνουν αισιόδοξοι. «Η κυβέρνηση μπορεί να τα καταφέρει, έστω και με ελάχιστη διαφορά ψήφων» υποστηρίζουν.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, Πιερφερντινάντο Καζίνι, έθεσε ένα γενικότερο ερώτημα: «Έστω και αν μπορέσει να υπερισχύσει, με διαφορά μιας ή δυο ψήφων, ο Καβαλιέρε θα είναι σε θέση να συνεχίσει να κυβερνά;».
Πολιτικοί σχολιαστές αναφέρουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να ζητηθεί από τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Σε τηλεοπτική παρέμβασή του, τη Δευτέρα, ο Τζανφράνκο Φίνι, πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος «Μέλλον και Ελευθερία», απέκλεισε κάθε πιθανότητα συμβιβασμού.
«Ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και από την Τρίτη το κόμμα μας θα είναι στην αντιπολίτευση, χωρίς βέβαια να εγκαταλείψει τον χώρο της κεντροδεξιάς» τόνισε. «Το κύριο πρόβλημα του πρωθυπουργού είναι να μπορέσει να παραμείνει εντός κυβερνητικού μεγάρου, για να μην αντιμετωπίσει τις δίκες σε βάρος του» πρόσθεσε.
Μέλη του κόμματος του Φίνι, μαζί με το κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc και τη μικρή
δύναμη Api του Φραντσέσκο Ρουτέλι, κατέθεσαν πρόταση μομφής, με τις υπογραφές όλων των βουλευτών τους. Τις τελευταίες ώρες, όμως, κάποιοι μετριοπαθείς συνεργάτες του Φίνι, όπως ο Σιλβάνο Μόφα και ο Τζουζέππε Κόνσολο, προσπάθησαν να λειτουργήσουν ως «γέφυρα επικοινωνίας» προς τον Ιταλό πρωθυπουργό και εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τον οριστικό αποκλεισμό κάθε συμβιβαστικής λύσης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ