e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Ποιος λέει ότι χάθηκα...»

O προθάλαμος στο γραφείο του κ. Γ. Παπανδρέου αποτελεί το πιο ασφαλές παρατηρητήριο για τις εξελίξεις στην κυβέρνηση. Οσοι βρέθηκαν εκεί το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου είχαν την ευκαιρία να ...



παρακολουθήσουν τις ψυχολογικές μεταπτώσεις του κ. Χ. Παμπούκη καθώς αντιλαμβανόταν σταδιακά ότι προοριζόταν για την έρημο των (ανύπαρκτων) επενδύσεων και ότι η ισχύς συγκεντρωνόταν στα χέρια του κ. Ι. Ραγκούση. Η θερινή μάχη που ξέσπασε ανάμεσα στους δύο υπουργούς στην Πάρο έληξε υπέρ του υπουργού Εσωτερικών, ενδεχομένως λόγω εντοπιότητας. Ο πόλεμος όμως δεν τελείωσε. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών κυβερνητικά στελέχη έβλεπαν έκπληκτα τον κ. Παμπούκη να μπαινοβγαίνει με άνεση στο γραφείο του Πρωθυπουργού και να προσκαλεί όσους επιθυμούσε να δει ο κ. Παπανδρέου. Την ίδια ώρα ο κ. Ραγκούσης βρισκόταν στο γραφείο του στο υπουργείο Εσωτερικών καταμετρώντας τα ποσοστά του ΠαΣοΚ στις 13 περιφέρειες.

«Ηarry is back»
Στο ενδιάμεσο διάστημα των περίπου δύο μηνών ο κ. Παμπούκης χάθηκε από το προσκήνιο. Μετά την αποπομπή της στενής συνεργάτιδός του κυρίας Γλυκερίας Σιούτη μετακόμισε και ο ίδιος από το Μέγαρο Μαξίμου στον όγδοο όροφο του γυάλινου κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου. Ο υπουργός Επικρατείας πέρασε μια περίοδο απομόνωσης ώσπου το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό τον έφερε ξανά στα πρωτοσέλιδα. Η πρόσφατη παρουσία του στο γραφείο του Πρωθυπουργού ερμηνεύτηκε ως επαναφορά του στον στενό πρωθυπουργικό κύκλο- άλλωστε κυκλοφορούσε μεταξύ αστείου και σοβαρού η φράση «Ηarry is back».

Οσοι γνωρίζουν καλά τον κ. Παπανδρέου λένε ότι αδυνατεί να πάρει θέση στις διαμάχες που ξεσπούν ανάμεσα στους έμπιστους συνεργάτες του και έτσι πολλοί φοβούνται ότι η διαμάχη Ραγκούση- Παμπούκη απειλεί να παρασύρει την κυβέρνηση στον έβδομο κύκλο της Κολάσεως. «Εγώ δεν έχω την αίσθηση ότι χάθηκα» απαντά ο υπουργός Επικρατείας όταν του τίθεται το ερώτημα. «Αντίθετα, είχα την πιο πυκνή επικοινωνιακή παρουσία από την ημέρα που έγινα υπουργός για να υποστηρίξω το σημαντικό νομοσχέδιο - ήδη νόμος - επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στη Βουλή έπειτα από μία, όπως λέγεται, υποδειγματική κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία κινήθηκε στο πνεύμα της “συναίνεσης επί του συγκεκριμένου”» προσθέτει.

Οταν η νέα κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κουβάλησε μαζί της φιλόδοξα σχέδια. Το κράτος θα αναμορφωνόταν μέσα σε έξι μήνες και η πολυνομία θα εξαφανιζόταν. Σύντομα αποδείχθηκε ότι αυτά ήταν αυταπάτες για ένα κράτος που αντίκριζε κατάματα τη χρεοκοπία. Με την εμπειρία του ενός έτους στη διακυβέρνηση ο κ. Παμπούκης παραδέχεται πλέον: «Η πολυνομία δεν μπορεί να καταργηθεί.

Μπορεί όμως να περιοριστεί. Εχω παραδώσει στον Πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου που οργανώνει αυτή τη δράση και ένα σχέδιο υλοποίησής του. Παραμένω πάντα πρόθυμος για υποστήριξη των αρμοδίων, ιδίως επειδή είναι ένα θέμα που ξέρω από τις άλλες επαγγελματικές εμπειρίες ζωής μου πολύ καλά».

Αγκάθι η πολυνομία
Η πολυνομία πάντως αποτελεί ένα από τα μεγάλα εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων. «Αν δεν αλλάξει ριζικά ο τρόπος λειτουργίας του κράτους, δεν μειωθεί η διαφθορά, δεν υπάρξει σταθερό πλαίσιο προβλέψιμων κανόνων και συγκεκριμένες χρήσεις γης, το να φέρεις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο και αγγίζει τα όρια του θαύματος» παραδέχεται ο αρμόδιος υπουργός. Ο κ. Παμπούκης διαθέτει ρητορική δεινότητα και με τις εμφανίσεις του στη Βουλή έπεισε πολλούς βουλευτές του ΠαΣοΚ για το θαύμα του fast track, ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν προχωρούν οι συμφωνίες με τους Κινέζους και αν θα έρθουν τελικώς οι Αραβες. «Η προσέλκυση των επενδύσεων είναι μια συλλογική διαδικασίαγιατί είναι φενάκη να πιστεύουμε ότι οι επενδυτές σήμερα, με συστημικό κίνδυνο για τη χώρα και το ευρώ, θα έρθουν επειδή κάποιος μάγος τούς έπεισε να φέρουν τεράστια ποσά στην Ελλάδα» επισημαίνει.

Ο κ. Παμπούκης συγκαταλέγεται στους υπέρμαχους της υπαγωγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης και δεν κρύβει τη διαφωνία του για τη συζήτηση γύρω από την άρνηση του μνημονίου. «Το πρόγραμμα στήριξης μας παρέχει οξυγόνο για να μην πτωχεύσουμε. Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δύσκολο μονοπάτι και ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί για καιρό, με ή χωρίς μνημόνια. Η κοινωνική ειρήνη και η συνοχή είναι απαραίτητες στο όλο εγχείρημα. Το κοινωνικό κράτος είναι η ιδεολογία μας και όχι η αναγκαστική για τη διάσωση της χώρας μας παρένθεση του μνημονίου» υπογραμμίζει.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΗ Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ»
Οι πιο διακριτικοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου ομολογούν ότι «η ενέργεια του Χάρη εξάντλησε κάποια στιγμή τον Παπανδρέου».Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό «παραμένουν σταθερές, ως φίλοι και ως υπουργός του.«Δεν είναι ευκαιριακή η σχέση μου με τον Παπανδρέου,ούτε έχω προσωπική ατζέντα για να ανησυχώ.Μην απασχολείσθε πλέον με αυτό το ερώτημα γιατί θα λαμβάνετε την ίδια fast track απάντηση.Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι δεν υποτιμώ τις προσωπικές φιλοδοξίες του οποιουδήποτε. Εγώ όμως παραμένω πιστός και προσηλωμένος στους εθνικούς στόχους» παρατηρεί.Το «καρφί» δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο,αν και εκείνος αρνείται να το σχολιάσει.

tovima.gr