e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών η τιμή του χρυσού

Μια ανάσα από τα 1.400 δολάρια


Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα 30 ετών κινείται σήμερα, Δευτέρα, η τιμή του χρυσού, παρά την μικρή αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρώ διαπραγματεύεται στις ασιατικές αγορές στο 1,395 δολάριο, από 1,403 δολάριο που ήταν στη Νέα Υόρκη την προηγούμενη Παρασκευή.


Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,4% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 1.398.60 δολάρια η ουγγιά. Μέσα σε εννέα εβδομάδες, ο χρυσός έχει καταρρίψει 23 φορές το ιστορικό του υψηλό.

Το 2010 ο χρυσός σημειώνει άνοδο 28% και οδεύει για το δέκατο διαδοχικό έτος κερδών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να προστατευτούν από την απαξίωση των νομισμάτων, τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά τους και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως διοχετεύουν δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η ζήτηση για χρυσό θα αυξηθεί. Έρευνα του Bloomberg κατέδειξε πως το 67% των αναλυτών θεωρεί ότι το μέταλλο θα σημειώσει άνοδο την επόμενη εβδομάδα.

Η στροφή στο χρυσό ερμηνεύεται ως προστασία έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που θα ασκηθούν όταν η Fed ξεκινήσει την νομισματική χαλάρωση με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 600 δισ. ευρώ.


Εξάλλου, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποδίδεται στις ανησυχίες αναφορικά με τη δυνατότητα της Ιρλανδίας να κερδίσει τη στήριξη για τον προϋπολογισμό της, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.


ta nea