e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ δεν έχει ακόμα τελειώσει, εκτιμά ο Πολ Κρούγκμαν


Σκεπτικισμό για Ελλάδα και Ιρλανδία


Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, εκτίμησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σε ομιλία του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
«Αν και φαίνεται να έχουν ηρεμήσει κάπως οι αγορές, εξακολουθώ να μη βλέπω πώς θα λειτουργήσει αυτό που γίνεται στην Ελλάδα» είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι και η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πολύ αβέβαιη.Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και το spread για τους 10ετείς κρατικούς τίτλους διαμορφώθηκε σε επίπεδα κοντά στις 650 μονάδες βάσης.


Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ελληνικά ομόλογα έδωσαν τον Οκτώβριο απόδοση 5,47% στους κατόχους τους, πολύ υψηλότερη από το 0,88% των ισπανικών ομολόγων.

Η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης που οδήγησε στη μείωση κατά 30% του ελλείμματος φέτος και η συζήτηση για παράταση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θεωρούνται από τους αναλυτές οι βασικοί λόγοι για τη μείωση των ελληνικών επιτοκίων.

Στην ομιλία του στο Βερολίνο, ο κ. Κρούγκμαν προέβλεψε ότι η Κίνα οδηγείται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, ενώ η Σύνοδος Κορυφής της G20 θα συνέλθει το Νοέμβριο στη Σεούλ.

«Αυτό που κάνει η Κίνα (με την τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός της) είναι ουσιαστικά ισοδύναμο με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές της και τη θέσπιση επιδοτήσεων στις εξαγωγές της» είπε, προσθέτοντας: «Αν το έκανε με τον κανονικό τρόπο, θα αντιμετώπιζε αμέσως υψηλούς ανταποδοτικούς δασμούς».


Το Πεκίνο αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να προχωρήσει σε σημαντική ανατίμηση του γουάν, εν όψει και της Συνόδου της G20, όπου το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα είναι πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ανησυχούν πολύ, λόγω της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου και της προοπτικής ενός πολέμου «νομισμάτων».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Εξαγωγέων (BGA) Αντον Μπέρνερ φοβάται ότι θα υπάρξει ένας φαύλος κύκλος.


«Αναμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την πολιτική τους να τυπώνουν χρήμα. Αυτό θα προκαλέσει ένα σπιράλ υποτιμήσεων των νομισμάτων που θα πλήξει περισσότερο την Ευρώπη» είπε.
 
ta nea