Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Διεθνές συνέδριο στην Κέρκυρα για την αλληλεπίδραση Γης-Ήλιου
Δέκα χρόνια Cluster
Δεκάδες επιστήμονες διαστημικής φυσικής συμμετέχουν σε συνέδριο που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα για τα δέκα χρόνια ζωής του Cluster, μιας ευρωπαϊκής αποστολής που μελετά την αλληλεπίδραση των ηλιακών σωματιδίων με το γήινο μαγνητικό πεδίο.Η αποστολή Cluster (σμήνος) περιλαμβάνει τέσσερις πανομοιότυπος δορυφόρους που τέθηκαν σε ελλειπτικές πολικές τροχιές το 2000 και έκτοτε πηγαινοέρχονται ανάμεσα μαγνητικό πεδίο που προστατεύει τη Γη και τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που πηγάζει από το μητρικό μας άστρο και λούζει ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.
Η περίπλοκη αλληλεπίδραση του μαγνητικού πεδίου με τα ηλιακά σωματίδια ευθύνεται μεταξύ άλλων για το βόρειο και το νότιο σέλας, κινούμενα πέπλα φωτός που εμφανίζονται πάνω από τους πόλους του πλανήτη. Το Cluster ανακάλυψε μάλιστα σκοτεινές περιοχές μέσα στο σέλας οι οποίες οφείλονται σε ανωμαλίες της ιονόσφαιρας και ονομάζονται «μαύρο σέλας».
Η αποστολή Cluster μελετά ακόμα τα «φονικά ηλεκτρόνια» που ρέουν γύρω από τη Γη και απειλούν με βραχυκυκλώματα τους δορυφόρους.
Τα δεδομένα που συνεχίζει να μεταδίδει το κουαρτέτο δορυφόρων «επέτρεψαν ένα άλμα όσον αφορά την κατανόηση της αλληλεπίδρασης του ηλιακού ανέμου με τη Γη» σχολιάζει ο Ματ Τέιλορ, επιστήμονας της αποστολής.
Στο συνέδριο συμμετέχουν όχι μόνον Ευρωπαίοι φυσικοί, αλλά και επιστήμονες των αποστολών THEMIS της NASA και Double Star της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την επίλυση επίκαιρων προβλημάτων της διαστημικής εξερεύνησης.
Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο τη Κέρκυρας το διάστημα 27 Σεπτεμβρίου-1 Οκτωβρίου, διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο συμμετέχει στις αποστολές Cluster και Themis.
ta nea