Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξή του, υποστήριξε ότι εκ μέρους της ΠΓΔΜ υπάρχει ετοιμότητα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αλλά, τα Σκόπια "δεν έχουν λάβει σοβαρά μηνύματα" από την Ελλάδα.
Ο Μιλόσοσκι, προανήγγειλε συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ , που θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη με το μεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς. Ερωτηθείς σχετικά με μία ενδεχόμενη ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη" ή παραλλαγές αυτής, για τις οποίες γίνεται λόγος από ΜΜΕ, ανέφερε: "Δεν διαθέτουμε πληροφορίες για νέες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό εμπίπτει στις αρμοδιότητές του κ. Νίμιτς και δεν θα θέλαμε να εισέλθουμε σε εικασίες. Ωστόσο, είναι προφανές ότι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς δίνεται έμφαση σε κάποιες ενδεχόμενες πρωτοβουλίες, οι οποίες εμπεριέχουν πρωτίστως την ελληνική διάσταση της λύσης σε αυτό το ζήτημα".
"Εμείς είμαστε ανοικτοί για συνομιλίες, στις οποίες θα υπάρξει αντιπαράθεση της δύναμης των επιχειρημάτων και όχι των επιχειρημάτων ισχύος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Αναμένουμε η ελληνική πλευρά να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα ότι το ζήτημα αυτό είναι διμερές και ότι δεν θα πρέπει να επιβαρύνει άλλους πέραν των δύο χωρών μας, που θα πρέπει να βρουν τρόπο να το ξεπεράσουν. Η δεύτερη πραγματικότητα είναι ότι κάθε κράτος, κάθε έθνος, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανεξάρτητα από το πόσο μικρότερη είναι από την Ελλάδα, έχει δικαίωμα σε δική της ταυτότητα, κυριαρχία, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση", πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι , "δυστυχώς, η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, αντί να είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αυτή που θα οδηγήσει όλη την περιοχή προς τη Συμμαχία, προκύπτει ότι ασκεί περιφερειακή, αντινατοϊκή, πολιτική, διότι αφενός παρεμποδίζει την ένταξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αφετέρου δεν έχει συνάψει σχέσεις με το Κόσοβο".
Ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες, η ΠΓΔΜ να μην στηρίξει το σχέδιο ψηφίσματος της Σερβίας για το Κόσοβο στα Ηνωμένα Έθνη.
Πηγή: newsit