e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ώδινεν όρος και έτεκεν... ανασχηματισμό

Η αντίστροφη μέτρηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν τις αμέσως προσεχείς ώρες και, προφανώς, πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως.

Ο Γιώργος Παπανδρέου με την άμεση κίνηση ανασχηματισμού επιθυμεί να περάσει διπλό πολιτικό και εσωτερικό μήνυμα.
Το πρώτο αφορά στο νέο ξεκίνημα της κυβέρνησής του, που θα πριμοδοτηθεί και από τις εξαγγελίες που αναμένεται να ανακοινώσει από του βήματος της ΔΕΘ και οι οποίες θα σχετίζονται με κοινωνικά πακέτα στήριξης των αδύνατων και ευπαθών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας.
Το δεύτερο έχει άμεση σχέση με το εσωτερικό αντάρτικο που ξέσπασε εντός του ΠΑΣΟΚ, και δη της κυβέρνησης, με την πληθώρα αρνήσεων στελεχών πρώτης και δεύτερης γραμμής να μεταπηδήσουν κατ' εντολή άνωθεν στον στίβο της διεκδίκησης των περιφερειών στις επερχόμενες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η άρνηση μερίδας προσώπων του υπουργικού συμβουλίου να μετακινηθούν έχει προκαλέσει την οργή του Μεγάρου Μαξίμου, που αναμένεται να εκφραστεί «κατά τον καλύτερο τρόπο» με την εδώ και τώρα αποπομπή των ανταρτών από την κυβέρνηση.
Επί της ουσίας, πρόκειται για την «πολιτική τιμωρία» όσων αρνήθηκαν να εκτελέσουν πρωθυπουργικές εντολές, αλλά και σαφές μήνυμα ότι το Μαξίμου ειδικά στην παρούσα φάση δεν δέχεται «μπαϊράκια» και επιλογές προσωπικής προβολής εις βάρος των κοινών κυβερνητικών προσπαθειών.
Κατ' αρχάς, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια οργής στο Μαξίμου, εκτός κυβέρνησης θα βρεθούν τόσο η Κατερίνα Μπατζελή, η οποία αρνήθηκε να είναι υποψήφια για την περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, όσο και ο Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος δεν δέχθηκε να είναι υποψήφιος στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Επί τους παρόντος, αυτοί οι δύο -χωρίς να αποκλείονται και άλλοι- θεωρούνται «επικρατέστεροι» να βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος, καθώς για τον Χάρη Καστανίδη και τη Φώφη Γεννηματά, που επίσης αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική αντίστοιχα, φαίνεται ότι υπάρχουν επαρκείς δικαιολογίες για την αρνητική τους στάση.
Από την άλλη, στον ανασχηματισμό που είναι επί θύρας πρέπει να αντικατασταθούν τα τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που μετακινούνται στις περιφέρειες και θα δώσουν τη μάχη της ψήφου στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά, την Κρήτη αλλά και στις υπόλοιπες σημαντικές περιφέρειες της χώρας.
Όσον αφορά στον ανασχηματισμό αυτόν καθ’ εαυτόν, οι πληροφορίες μιλούν για σημαντικές αλλαγές, καθώς δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν νέες υπουργικές θέσεις με την επί παραδείγματι επαναφορά του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που έως τώρα ήταν ενσωματωμένο στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας, αλλά και την αυτονομία του Υπουργείου Τουρισμού.
Αν τα δύο υπουργεία ανεξαρτητοποιηθούν και αν, όπως φημολογείται, δημιουργηθεί νέο υπερυπουργείο Επενδύσεων υπό τον Χάρη Παμπούκη, θα είναι ένα ακόμη μήνυμα του πρωθυπουργού, αυτή τη φορά, προς το πεδίο της ανάπτυξης που θεωρείται το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από την κεντρική εξουσία.

Πηγή: zougla