e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τα κρατικά έσοδα στο ναδίρ, αναστενάζουν οι αγορές και οι πολίτες…

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσε ακόμη μία φορά ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο CNN.


O Όλι Ρεν εξέφρασε την πίστη του για το πρόγραμμα της Ελλάδας διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες για αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοια κίνηση. Δε χρειάζεται να γίνει και δε θα γίνει» ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ήδη αποφασιστικά βήματα για την εξυγίανση των οικονομικών της. Θεωρώ ότι ήδη βλέπουμε μια αλλαγή του κλίματος από την πλευρά των αγορών».


Δύσπιστες παραμένουν οι αγορές απέναντι στην Ελλάδα


Μπορεί ο Όλι Ρεν να διατρανώνει την πίστη του στο αναδιαρθρωτικό πρόγραμμα της Ελλάδας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί αλλά οι αγορές φαίνεται να μην πείθονται και να παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στη χώρα μας.
Με αφορμή (και) την υποβάθμιση της Ιρλανδίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, τα spread δανεισμού της Ελλάδας πήραν και πάλι την ανιούσα και το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σημείωσε χθες νέα άνοδο, στην περιοχή των 957 μονάδων καταγράφοντας νέο υψηλό από την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης το Μάιο.


Λύσεις αναζητεί το Υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα


Αγώνα δρόμου κάνει το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο αναζητά επειγόντως λύσεις στο οξύ πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων διαπιστώνοντας ότι η έμμεση φορολογία δεν έχει επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις.
Τα δημόσια ταμεία παραμένουν «άδεια» και δεδομένου ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εισπραχθούν περίπου 25 δισ. ευρώ για να μην διαταραχθούν οι ευαίσθητες δημοσιονομικές υπηρεσίες, το Υπουργείο αναζητεί φόρμουλα για να βρεθεί λύση.
Ειδικότερα, το Υπουργείο ζήτησε από τις υπηρεσίες του να πατήσουν «γκάζι»και να γίνει επίσπευση των διαδικασιών είσπραξης ΕΤΑΚ, φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς κα ΦΜΑΠ (από τα οποία αναμένεται να βάλει στο ταμείο περίπου 6 δισ. ευρώ), να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την απόδοση του ΦΠΑ (στοχεύοντας να εισπράξει 8 με 9 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο) καθώς την εντατικοποίηση των ελέγχων για την επιβολή προστίμων (το οποίο αναμένεται να επιφέρει στο «κουμπαρά» του Δημοσίου έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ).
Εκτιμήσεις, πάντως, κάνουν λόγο για χαμηλότερο πήχη στα έσοδα για φέτος με την «τρύπα» να ξεπερνά -πιθανόν- και τα 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: star.gr