e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Οι πέντε προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών εν όψει της ΔΕΘ


Έμφαση στην αύξηση των εσόδων
Κρατικές τράπεζες, δημοσιονομικά, κλειστά επαγγέλματα, ΔΕΚΟ και «κοινωνικό πακέτο», είναι τα πέντε θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί από την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου και της επόμενης επιθεώρησης της τρόικας στα τέλη Οκτωβρίου.Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η διόρθωση δημοσιονομικών αποκλίσεων που δημιουργήθηκε, κυρίως τον Ιούλιο, θα αποτελέσει προτεραιότητα στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών κατά την επάνοδο του στο υπουργείο την Δευτέρα.


Η κακή πορεία των εσόδων που κορυφώθηκε τον Ιούλιο, παρά τις εξηγήσεις περί καθυστέρησης της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που έδωσαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει να διορθωθεί.

Ο ρυθμός αύξησης για τον Αύγουστο θα πρέπει να πλησιάσει αν όχι να ξεπεράσει το στόχο για αύξηση 12,7% από το 3,3% που καταγράφεται για το επτάμηνο.

Επίσης, θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι δύο διαδοχικές αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ (τα έσοδα του οποίου καταγράφουν στο επτάμηνο μείωση 5%) θα έχουν θετική επίδραση στα δημόσια έσοδα μέχρι και το τέλος του 2010.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, θα πρέπει (κατ' εντολή της τρόικας) να συνταχθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο για τη σταδιακή οικονομική εξυγίανση των οργανισμών της γενικής κυβέρνησης.

Μαζί με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων την κρίσιμη πρώτη χρονιά υλοποίησης του μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προωθήσει όλα τα σημεία που του επισήμαναν οι ελεγκτές της τρόικας κατά την αποχώρησή τους από την Αθήνα στις αρχές Αυγούστου.

Με το βλέμμα στραμμένο στις αγορές ο υπουργός θα πρέπει να προωθήσει το θέμα του «μετασχηματισμού» των κρατικών τραπεζών, αλλά και την εξυγίανση των προβληματικών ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζεται η οικονομική πολιτική το επόμενου χρόνου, ειδικά για την εντός μνημονίου εποχή, απαιτούν μεγάλη και πολύ προσεκτική προετοιμασία.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, τις επόμενες εβδομάδες ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι επιτελείς του θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις, η υλοποίηση των οποίων θα κρίνει την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.


ta nea