e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Το 90% της επικράτειας αφορά η τρίτη και τελική φάση της κτηματογράφησης


Το 2010 οι μελέτες για την Αττική

Το 89% της έκτασης της χώρας και το 58% των δικαιούχων γης αφορά η επόμενη φάση κτηματογράφησης της χώρας, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατη υπουργική απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη.



Στη σχετική απόφαση δεν γίνεται ονομαστική αναφορά περιοχών, καθώς αφορά τη κτηματογράφηση περίπου 5.000 προ-καποδιστριακών ΟΤΑ που δεν έχουν έως σήμερα κτηματογραφηθεί.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Εργων της Κτηματολόγιο Α.Ε. Χριστίνα Κλωνάρη, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργούν κτηματολόγια σε 328 ΟΤΑ, ενώ σε άλλους δέκα ΟΤΑ η κτηματογράφηση συνεχίζεται ακόμη.

Μέσα στο 2010 θα προκηρυχθούν οι μελέτες για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στην περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για 44 δήμους και κοινότητες, μεταξύ των οποίων τα Κύθηρα, τα Μέθανα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής έχουν κτηματογραφηθεί κατά την πρώτη και δεύτερη φάση του έργου.



Σε στάδιο ανάθεσης βρίσκεται η κτηματογράφηση για τους ΟΤΑ της περιοχής της Πάρνηθας, που επίσης δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες φάσεις.

Η πρώτη φάση σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου χρονολογείται την περίοδο 1995-97 και αφορούσε δήμους της περιφέρειας Αττικής, του νομού Θεσσαλονίκης και πρωτεύουσες νομών. Επίσης, αφορούσε τις ευαίσθητες περιοχές-υγροβιότοπους, που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ.

Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε το 2008 και βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, συμπεριελήφθησαν τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Αυτή αφορούσε 107 δήμους.

Με την τρίτη και τελική φάση, που ανακοινώθηκε με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, θα προχωρήσει πλέον η σύνταξη των δασικών χαρτών. Οι μελέτες για τις περιοχές θα προκηρυχθούν σταδιακά, σύμφωνα με σχεδιασμό που αφορά πλέον το σύνολο της χώρας.

Σχετικά με τις εμπλοκές που είχαν δημιουργηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με το Κτηματολόγιο -και τις προσφυγές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχαν ως αποτέλεσμα την ανάκληση των κονδυλίων- η κ. Κλωνάρη λέει:

«Το 1995 δεν υπήρχε εμπειρία και τεχνογνωσία. Το έργο συνάντησε πάρα πολλά εμπόδια, διότι είναι πάρα πολλά τα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη χώρα. Οταν ξεκίνησε το Κτηματολόγιο, ήρθαν στην επιφάνεια όλα τα συσσωρευμένα από τον 19ο αιώνα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Τα συγκεκριμένα προβλήματα αφορούν παρανομίες στις μεταβιβάσεις, καταπατήσεις δημόσιας γης, αυθαίρετη δόμηση. Με το Κτηματολόγιο και το πρόγραμμα παρακολούθησης αυθαιρέτων, θα δημιουργηθεί πλέον η αίσθηση ότι η γη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, διότι θα υπάρχει έλεγχος των νέων κτισμάτων. Όσοι έχουν κτίσει σε δημόσια έκταση δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν το ακίνητο, αφού θα είναι καταγεγραμμένο στο ελληνικό Δημόσιο», προσθέτει.

ta nea















Η απόφαση σηματοδοτεί την τελική φάση και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.