e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Τρεις άμεσες προτεραιότητες για την σωτηρία της ευρωζώνης


Η τραπεζική ένωση, η ενίσχυση της δημοσιονομικής ενσωμάτωσης και η απευθείας δανειοδότηση των «προβληματικών» τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αποτελούν τις τρεις άμεσες προτεραιότητες για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση για την οικονομική, δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ενοποίηση, που κοινοποίησε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Η έκθεση αυτή, που θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής, συντάχθηκε σε συνεργασία του κ. Βαν Ρόμπεϊ με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Αναφορικά με την τραπεζική ένωση, στόχος είναι η αποσύνδεση των προβλημάτων των τραπεζών και των «τοξικών» προϊόντων, που ορισμένες εξακολουθούν να κατέχουν, από το δημόσιο χρέος των κρατών - μελών. Για παράδειγμα, η Ισπανία πρόκειται να επιβαρύνει το χρέος της κατά τουλάχιστον 62 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας δάνεια από τον ΕΜΣ, ώστε να δανείσει τράπεζές της.

Στο έγγραφο των τεσσάρων προέδρων, υπογραμμίζεται ότι για την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, θα πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός ελεγκτής των ευρωπαϊκών τραπεζών, ένα κοινό πρόγραμμα εγγυήσεων των καταθέσεων των πολιτών και ένα ταμείο εκκαθάρισης των χρεοκοπημένων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ανατεθεί ο ρόλος του κεντρικού ελεγκτή των μεγαλύτερων τραπεζών στην ΕΚΤ, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά σε ρόλο συντονιστή των εθνικών ρυθμιστικών Aρχών.
περισσότερα... www.dealnews.gr