e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ξεκινάει το πρόγραμμα διανομής δημόσιας γης

«Πνοή» φαίνεται πως θα πάρει το σχέδιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη καθώς από το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή η μελέτη για την διανομή της δημόσιας γης αλλά και η δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με σκοπό να ασχολείται αποκλειστικά με τις χρηματοδοτήσεις αγοράς της αγροτικής γης. 
Το πρόγραμμα αφορά στην εκμετάλλευση παραγωγικής γης του Δημοσίου και των δήμων που τώρα μένει ανεκμετάλλευτη ενώ πρώτοι δικαιούχοι θα είναι αγρότες που θα έχουν τη διάθεση να τις αναπτύξουν παραγωγικά, εφαρμόζοντας πιλοτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των αναξιοποίητων δημόσιων εκτάσεων σε ολόκληρη την επικράτεια, οι εκτάσεις αυτές ανέρχονται στα 4,5 εκατ. στρέμματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελεί ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο για κτηνοτροφική χρήση, βάσει προδιαγραφών.

Οι καθαρά αγροτικές εκτάσεις που προορίζονται για ανάπτυξη καλλιεργειών δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα και, δεδομένου ότι είναι πολυδιάσπαρτες σε μικρά τεμάχια, ο προσανατολισμός οδηγεί στη δημιουργία ζωνών με κηπευτικά και κτηνοτροφικά φυτά.

Σε ό,τι αφορά το ειδικό Ταμείο Εγγυοδοσίας, η ιδέα προέκυψε με αφορμή την προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και την ανάγκη να αποδεσμευθούν από τον όμιλο οι χιλιάδες υποθήκες σε αγροτεμάχια και ακίνητη περιουσία ιδιωτών αγροτών που έχουν συσταθεί για να καλύψουν αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις της τράπεζας εδώ και δεκαετίες.
dealnews.gr